Téli túra felszerelés nélkül… szánkóval és sörrel! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/02/20
Hirdetés
Sok turista, aki a Tátrában túrázik, teljesen megfeledkezik saját biztonságáról. A Tátrában jelenleg nem túl kedvezőek a túrázás feltételei, a turistautak felülete keményre fagyott, jeges. Az erdőhatár feletti területeken egyes útvonalak járatlanok lehetnek, a gerinceken vezető utakat pedig a szél újra és újra hóval fedheti. Ilyen körülmények között egy nem kellő körültekintéssel végrehajtott túra könnyen végzetes kicsúszással érhet véget. Sajnos sokan úgy indulnak a hegyekbe, hogy fogalmuk sincs az ottani körülményekről. Az ismert zakopanei fotós, Kuba Witos csütörtökön a Tátra főgerincén, a Konrád-púpon (Kopa Kondracka, 2005 m) találkozott olyan turistákkal, akik a csúcsról szánkóval akartak lecsúszni. Szerencsére végül is sikerült őt lebeszélni erről a tervéről.

Vannak azonban olyanok is, akik téli felszerelés nélkül vágnak neki a magasabban fekvő részeknek – ráadásul egy doboz sörrel a kezükben. „Ha megittam, leviszem magammal” – mondta aznap egy másik férfi a csúcson, majd az üres sörös dobozt lazán eldobta a Csendes-völgy felé.
Saját érdekünkben ne induljunk „vakon” a hegyekbe! Készüljünk fel a túrára, nézzünk utána az időjárási körülményeknek, gondoskodjunk a szükséges felszerelésről, legyünk tisztában annak használatával. Ellenkező esetben könnyen bajba kerülhetünk.

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés