Tátrai építészet – fotógaléria Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/02/09
Hirdetés
A Tátrában járva bármikor meggyőződhetünk róla, hogy a természet minden évszakban egyedülálló szépséget rejt magában. Talán az ősz a legszínesebb hónap, amely különböző színűre festi a nyáron zöld faleveleket. De a túrák után, vagy túra helyett tehetünk egy romantikus sétát a tátrai településeken, ahol megismerkedhetünk a Magas-Tátra sajátos építészetével.
A Tátrában a múltban nagy számban épült favázas épületek jellemzői, hogy a külső falakat gerendaváz tartja össze, és a gerendák közötti részeket téglából vagy más, tartós építőanyagból épített fallal töltik ki. A fagerendák alkotják az épület tartószerkezetét, egyben dekoratív díszítőelemei ezeknek a házaknak. A favázas tátrai épületek érdekessége, hogy legtöbbször fafaragással készült elemekkel díszítették az oromzatot, az erkélyeket és az ablakkereteket. Az építészek mindent megtettek azért, hogy ezek az épületek külső megjelenésükkel felkeltsék az emberek érdeklődését. A régi épületek közül sok ház mára sajnos elpusztult, mások pedig felújítva elveszítették eredeti jellegüket. Az alábbi fotók segítségével a Magas-Tátrában ma még álló néhány régi épületet, azok legszebb részeit szeretném bemutatni (A cikk 2007-ben íródott!).

Favázas villa Ótátrafüreden

Faszerkezetű lakóház Alsótátrafüreden

A faragott erkély egy része

A szintén faragott tetőoromzat

Felújított, eredetileg valószínűleg favázas épület

Szép faragások az erkélyen és az ablakok körül

Favázas templom Ótátrafüreden

A templom hátsó része

A templom ablaka

Faragott és üvegezett részlet a bejárati kapu oldalfalán


Más típusú favázas épületek, melyek teljes egészében fából készültek.
A Svájci ház Ótátrafüreden

Lakatlan és erőteljesen lepusztult épület Ótátrafüreden

A Megváltó Isten temploma Alsótátrafüreden


Vannak persze olyan épületek is, amelyeket nem lehet besorolni az előző kategóriák egyikébe sem, de talán mégis felkeltik az építészet iránt érdeklődő turisták figyelmét.
Szanatórium Újtátrafüreden, igényesen kialakított fa erkélyekkel.

A felújított Nagyszálló Csorbatón. A homlokzatot favázas elemekkel és fa erkélyekkel díszítették.

Érdekes, szecessziós ablakokkal ellátott omladozó épület, részben bevakolt falakkal.

Fafaragással díszített új épület Újtátrafüreden.

Hasonló épület szép faragásokkal az ablakok körül és az oromzaton.

Modern templom Újtátrafüreden.

A Magas-Tátra több épületét Majunke Gedeon (1854-1921) tervezte, neoklasszicista és szecessziós stílusban, de több favázas épületet is tervezett.
A különbözőz épületeken alkalmazott építészeti elemek között sok hasonlóságot fedezhetünk fel, a dekorációhoz alkalmazott elemeket különböző változatokban használták. De a Tátrában sajnos sok olyan épület is van, amelyik nem illik abba a környezetbe. Ezek a hatalmas betonkolosszusok szállodáknak, szanatóriumoknak adtak vagy adnak ma is otthont. Most, hogy már nem rejtőznek el a hatalmas fenyőfák mögött, komikusan hatnak a csupasz hegyoldalakon, mintha csak az embernek a természettel szembeni arroganciáját hirdetnék…

Forrás és fotó: http://bahnova.blog.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés