A túrázók készüljenek fel minden eshetőségre! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/07
Hirdetés
A Hegyi Mentőszolgálat (Horská záchranná služba – HZS) csütörtökön adta ki az alábbi figyelmeztetést, amelyet továbbra is érdemes megszívlelni a szlovák hegyekbe induló turistáknak. „Figyelmeztetjük a turistákat, hogy az elkövetkező napokban Szlovákia egész területén rendkívül hideg levegő átvonulása várható, amely sarkköri időjárást eredményez. A hegyekben -25°C-ra is hűlhet a levegő, sőt, a völgyekben még ennél is hidegebb lehet. Azt ajánljuk a turistáknak, hogy fontolják meg a magashegyi vidékekre tervezett túrák véghezvitelét, mivel a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint akár 115-130 km/ó sebességű szélviharok is előfordulhatnak egyes helyeken. A hőérzet jelentősen lecsökken. Abban az esetben, ha úgy döntenek, hogy a hegyekbe látogatnak, ne feledkezzenek el a meleg téli ruházatról, meleg italról, melegítő párnákról és az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban érdemes a lavinaveszélyre is felkészülni, s hozzá való felszerelést magukkal vinni. Tudatosítani kell, hogy a jelzett időjárási viszonyok közötti mozgás sokkal fárasztóbb és kimerítőbb, s ezért hosszabb időt is vesz igénybe a haladás” – írták honlapjukon a hegyimentők.

A HZS ezenkívül azt sem javasolja, hogy a túrázni szánakozók magányosan vágjanak neki a kirándulásnak. A sarkvidéki hidegben egy apró sebesülés, eltévedés vagy elakadás is végzetes következményekkel járhat. Nem szabad megfeledkezni a Magas-Tátrára, Nyugati-Tátrára és a Nagy-Fátrára vonatkozó lavinaveszélyről sem – áll a HZS figyelmeztetésében.
A HZS beszámolója szerint tegnap délután egy magyar túrázó hölgyhöz hívott segítséget egy szlovák turista a Magas-Tátrában a Poprádi-tó közelében. A hölgy a férjével kirándult, s közben lábsérülést szenvedett, amiért nem tudott tovább menni. A mentők ellátták a sebét, majd járművel a legközelebbi hegyi villamos megállóra szállították őket, ahonnan saját kérésére aférjével kettesben folytatta útját.
A Kis-Fátrában a Veľký Rozsutec hegyen turisták egy csoportja egy eltévedt és kimerült, tájékozódásra képtelen szlovák turistát találtak, akinek fagyásos sérülések voltak a kezein. A megtalálók segítséget nyújtottak neki, kesztyűvel látták el és a HZS tanácsára leereszkedtek vele az adott helyről, majd átadták őt a hegyi mentőszolgálat eléjük siető munkatársainak. A 39 éves férfi saját kérésére a mentőszolgálat ottani székhelyéről egy ismerőse kíséretében a saját lábán ment el a kórházba.

Forrás: http://www.bumm.sk; Fotó: sulinet.hu
Hirdetés
Hirdetés