A tátrai teherhordók Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/09
Hirdetés
A nagy tengerszint feletti magasság és a nehéz terep nem könnyíti meg a tátrai menedékházak életét. Különösen így van ez Szlovákiában, ahol számos magashegyi menedékház nem tudna létezni a teherhordók, népszerű nevükön a serpák nélkül. A külföldről a Magas-Tátrába látogató turisták általában nem hisznek a szemüknek, amikor első alkalommal találkoznak teherhordóval. Csodálkozva bámulják a hátukon cipelt fakeretre magasan felpakolt, láthatóan súlyos terhet szállító férfiakat. A teherhordók által szállított áru átlagos súlya 60-70 kg. körül van. A Tátra lengyel részén a menedékházak viszonylag alacsonyabb magasságban helyezkednek el, ezért ott nem dolgoznak hordárok. A menedékházak működéséhez szükséges eszközöket ott gépjárművekkel, quadokkal, vagy egyedi esetben (a Lengyel-Öt-tavi menedékháznál) drótköteles teherlifttel juttatják el a menedékházakhoz. A szlovák oldal menedékházai viszont jóval magasabban állnak, így a házak működéséhez szükséges eszközöket csak gyalogosan tudják feljuttatni a menedékházakba. A Magas-Tátra szlovák oldalán a Hunfalvy-völgyi menedékház (2250 m), a Téry menedékház (2015 m), a Hosszú-tavi menedékház (1960 m) és a Zamkovszky menedékház (1475 m) ellátását is teherhordók biztosítják.

Ennek a foglalkozásnak a hagyományai a XIX. századra nyúlnak vissza, amikor a Magas-Tátrában az első menedékházak épültek. Ezen kívül az első tátrai turisták is gyakran béreltek fel hegyivezetőket és teherhordókat, akik a személyes poggyászukat cipelték egy-egy túra során. Ma már munkájuk nélkülözhetetlen a menedékházak ellátása során, ráadásul a felkészültebbek több versenyen is összemérhetik képességeiket. Mint minden mérhető tevékenység esetén, természetesen a teherhordók életében is feljegyeztek rekordokat. A tátrai teherhordók rekordját jelenleg a Kő-pataki menedékházat (Skalnatá chata) üzemeltető Laco Kulanga, az egykori legendás teherhordó tartja, aki 1993-ban egy alkalommal 207,5 kg-os terhet cipelt fel a hátán a Tarajkáról (Hrebienok) a Zamkovszky menedékházhoz (Zamkovského chata). Ezen kívül is számos rekordot tartanak nyilván, enneél a menedékháznál maradva például 2000-ben Miki Knižka 134 kg-os teherrel 58 perc alatt ért fel a menedékházhoz, 2005-ben pedig az azóta már visszavonult Maťo Malický 100 kg-os teherrel 42,5 perc alatt tette meg a Tarajkáról a menedékházhoz vezető utat.
A Magas-Tátra szlovák oldalának magashegyi útjain túrázva manapság is gyakran találkozhatunk teherhordókkal, de a turisták is belekóstolhatnak a hegyi teherhordók munkájába. Néhány turistaúton bárkinek lehetősége van arra, hogy az előre odakészített, a menedékházhoz felvihető árut kézbe vegye, és felvigye egy adott menedékházhoz. Mindenki, aki bármilyen kis segítséget is nyújt a menedékházak ellátásához, a menedékházban egy meleg étel vagy ital várja.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés