Miért színeződnek el ősszel a fák levelei? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/11/28
Hirdetés
Az utóbbi hetekben a Tátrában is beköszöntött az ősz, amely a természet rendje szerint ezúttal is elszínezi az erdők fáit. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója, Pavol Majko elmondta, hogy ez azért következik be, mert a fák levelének zöld színét adó, bennük egész évben megtalálható festékanyag (klorofill) mennyisége az őszi hónapokban a hidegebb időjárás és az egyre kevesebb napfény következtében csökken, lebomlik. Ezzel egyidőben a levelekben eleve benne lévő sárga színezőanyag mennyisége kerül túlsúlyba, ez adja a levelek őszi színét. Ha tehát pontosak szeretnénk lenni, azt kell mondanunk, hogy az ősz falevelek nem sárgára színeződnek, hanem elveszítik zöld színüket. „A fák levelei ilyenkor más, korábban elrejtett színeket öltenek magukra. Az őszi levelek színe legjobban hideg, napos időben érvényesül. Amikor aztán tovább hűl a levegő, a sárga, a narancssárga és a vörös színt adó festékanyagok is elbomlanak, a levél megbarnul és lehull a fáról. A levelek lehullatásával a fák a lehető leghatékonyabban próbálnak védekezni a közeledő tél viszontagságaival szemben” – mondta az igazgató.

A fák, mielőtt ősszel ledobják a levéldíszüket, megvonják a levelektől a valóban fontos alkotórészeket és eltárolják azokat a következő évre. A levél tulajdonképpeni építőanyagát, a cellulózt, valamint a levélben előforduló sárga és piros színanyagot viszont a fa a következő tavasszal könnyedén újratermeli.
A TANAP magasabban fekvő területein az idei első hó abban az időszakban hullott le, amikor a fákon még sok levél volt. „A lehullott nedves hó súlya ezért erőteljesebben nehezedett a fák ágaira, minek következtében azok sok helyen letörtek” – mondta az igazgató, utalva arra a tényre, hogy az első hó a hegyek lábainál nem tart sokáig, és a természetnek ott még van ideje felkészülni a télre. A levelek lehullatásával a fák egyúttal a közelgő tél megpróbáltatásaival szemben is hatékonyan védekeznek, ha ugyanis a levelek télen a fákon maradnának, azok felfognák a havat, melynek súlya letörné a fák ágait.
A nemzeti park vezetője zárásképpen még megemlíti, hogy amíg a Tátra csúcsait jelenleg fehér hóréteg borítja, az alacsonyabban fekvő hegyoldalak élénk színekben pompáznak. „A nyírfák levelei sárga, a berkenye és a madárbirs piros, a bükkösök narancsban és foltos barna színben tündökölnek, míg az örökzöldek továbbra is zöld levélzettel készülnek a télre” – tájékoztatott az igazgató.

Hirdetés
Hirdetés