Készül a jégtemplom a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/11/14
Hirdetés
Az idén is lesz jégkatedrális a Magas-Tátrában. Ezúttal 720 darab jégtömb áll a jégszobrászok rendelkezésére, mintegy 90 tonna jeget szállítottak Ótátrafüredre, hogy a tavalyinál szebb és nagyobb épületet faragjanak ki. A munka már megkezdődött, vágják, csiszolják, fényesítik és egymáshoz ragasztják a 130 kilós jégtömböket. Mint Adam Bakoš szobrász, projektvezető elmondta, az idén a szepességi gótika idejét idéző templomot készítenek. „A lőcsei Pál mestert idézzük, aki a Szepességben, Gömörben, Liptón működött, több oltárt készített. Jövőre lesz 500 éve annak, hogy Lőcsén elkészítette a főoltárt. Erre is emlékezünk, elkészítjük a szobrait, az oltárt szintén az ő szobrai díszítik majd. De nem tisztán csak a lőcsei oltár lesz, hanem az összes általa készített oltárokból vett részletek, amelyek a Szepességben találhatók” – magyarázta a szobrászok vezetője.
A szervezők azt ígérik, az idei templom az előzőeknél is nagyobb lesz, a tavalyi 70 tonna helyett most 20 tonnával több jeget használnak fel az építkezés során. A tavalyi és az azt megelőző két év sikerén felbuzdulva az idén is különféle rendezvények színhelye lesz a jégkatedrális.

„A látogatók elsősorban azért jönnek ide, hogy gyönyörködjenek a látványban, de egyben ez a hely alkalmas lesz például esküvők megtartására is. Tavaly öt esküvőt rendeztek itt, valamint egy hivatalos eljegyzést is. Azt nem tudjuk, hogy mennyi volt a nem hivatalos, de bizonyára sok. Emellett itt tartjuk a hagyományos adventi koncertjeinket és egyéb rendezvényeket” – mondta Andrea Žigová, a Magas-Tátra Régió Turisztikai Szervezet igazgatója.
A mínusz 7 fokosra hűtött kupola alatt nem egyszerű a munka. A szobrászok időnként kijönnek a kupolából, hogy a barátságosabb mínusz 2 fokban melegedjenek, igaz, kívül már hó borít mindent. Adam Bagoš projektvezető megjegyezte, hogy amikor elkezdték a munkát, odakinn még meleg volt, a hirtelen változás megviselte őket. „Az első napon mindenkinek fájt a feje, magasabban is vagyunk a tengerszint felett, a ventillátorok állandóan fújják a hideget, a klíma elég kellemetlen és nehéz hozzá szokni” – mondta a szobrász.
A 17 napig készülő jégkatedrálisba november 25-én léphetnek be az első látogatók. Az elmúlt télen mintegy 218 ezer turista volt kíváncsi a Tarajkán álló jégkatedrálisra, a jégcsodát 137 napig, azaz majdnem 5 hónapon keresztül látogathatták a turisták.
Forrás és fotó: http://www.hirek.sk
Hirdetés
Hirdetés