Felelőtlenség, vagy komplett idiotizmus? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/11/15
Hirdetés
Nagyon szerencsésnek mondhatja magát az a férfi, akit egy másik turista valószínűleg a megfagyástól mentett meg a Lengyel-Tátrában. Az eset leírása a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) heti krónikájában jelent meg. „15 óra 50 perckor egy turista értesítette a TOPR ügyeletét, hogy a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető úton egy „ájult” férfiba botlott, aki valószínűleg ittas volt és kihűlt állapotban lévőnek tűnt. A bejelentés után két hegyimentővel a fedélzetén azonnal felszállt a mentőhelikopter, akik a helyszínre érkezve elsősegélyben részesítették a férfit, majd a hordágyhoz rögzítve felcsörlőzték a helikopter fedélzetére, és a zakopanei kórházba szállították. A kórházi vizsgálatok megállapították, hogy a 28 éves férfi vérének alkoholszintje 2,77 ezrelék volt, teste pedig 31 °C-ra hűlt le. Időközben jelezték a hegyimentőknek, hogy a férfit más férfiak társaságában látták elindulni a Lengyel-Öt-tavi menedékháztól, ezért a hegyimentők elkezdték keresni a társait, de nem jártak sikerrel.

Este 21 óra 20 perckor aztán a rendőrségtől kapták az újabb információt, miszerint az ittas férfival történő újabb beszélgetés során tisztázódott, hogy egyedül túrázott, és a menedékházból számára ismeretlenekkel együtt távozott. A fiatalembernek óriási szerencséje volt, hogy valaki rátalált, és értesítette a hegyimentőket, mert ha ez nem történik meg, valószínűleg végzetes hipotermia lépett volna fel nála.

November 13-án egy másik, szerencsére ezúttal is szerencsésen végződő mentőakcióra is sor került a Lengyel-Tátrában. A lengyel hegyimentők akkor nyolc turistát kellett lehozniuk a Nyugati-Tátra főgerincéről, akik a sötétedés beálltával elakadtak túra közben. A nyolcfős csoport a Tátra főgerincén túrázott, és az Ék-hegy (Starorobociański Wierch) és a Szürke-tornyok (Siwy Zwornik) között, valahol a Gábor-hágó (Gaborowa Przełęcz) közelében elakadtak. Közülük néhányan a körülményeknek megfelelő felszereléssel sem rendelkeztek – nem volt náluk sem téli felszerelés, sem világító eszköz. Az erős szélben és az intenzív havazásban végrehajtott mentőakció éjjel 23 órakor fejeződött be, szerencsére az összes turistát sikerült épségben lehozni a hegyről.
Mindezek mellett az oldal olvasói tegnap délután olvashattak a Szlovák Paradicsomban eltévedt magyar turistákról, akik igazából azt sem tudták, hol vannak…

Hirdetés
Hirdetés