2016. november 14., hétfő

Alaposan eltévedt magyar turisták a Szlovák Paradicsomban

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) november 12-én az esi órákban két magyar turistának (21 és 24 évesek) nyújtott segítséget, akik a Szlovák Paradicsomban Fűrésztelepről (Píla) indulva a Piecky-szurdokban túráztak. A szurdok felső részében azonban letértek a jelzett útról, majd kitett terepre érkeztek, ahonnan aztán a sötétedés miatt nem találták meg a turistaútra visszavezető utat. Mindezek mellett azt sem tudták, hogy melyik magashegységben vannak, mivel a 112-es segélyhívóra érkezett bejelentésben azt mondták az operátornak, hogy a Magas-Tátrában tévedtek el, és csak a HZS operátorával történő beszélgetés során tisztázták, hogy tulajdonképpen a Szlovák Paradicsomban vannak. Ezután a turisták felvették a kapcsolatot a Magyarországon tartózkodó szüleikkel, akik otthonról ismét felhívták a HZS ügyeletét azzal, hogy a gyermekeik valahol a Chopok környékén tévedtek el, és mivel közben lemerült a mobiltelefonjuk, nem tudnak velük kapcsolatba lépni.

Az alapos vizsgálatot követően kiderült, hogy ez a segélyhívás is a Szlovák Paradicsomban eltévedt magyar pároshoz kötődik. A mentőcsapatnak ezután fény- és hangjelzésekkel sikerült kapcsolatot létesíteni az érintettekkel, akit a szurdok nehezen járható felső részén találtak meg. A fiatalok enyhe hipotermia jeleit mutatták, de sérülés nélkül megúszták a kalandot. A hegyimentők a helyszínen forró itallal látták el az ijedt turistákat, majd visszakísérték őket a Fűrésztelepen hagyott autójukhoz.

Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

5 megjegyzés:

 1. Ez azért nagyon gáz,azt sem tudjuk hol vagyunk,hová megyünk......

  VálaszTörlés
 2. Hihetetlen... Az ilyenek miért nem maradnak otthon?... Nem tudom, hogy hová mentem??? Nem is értem...

  VálaszTörlés
 3. Azért kíváncsi lennék a másik fél (ez esetben a túrázó srácok) álláspontjára is. Nem hiszem el, hogy ilyen korú fiatalok, ilyen butaságokat mondtak volna! Sokkal inkább gyanakszom (idegen)nyelvi kommunikációs nehézségekre.

  Nem hiszem el, hogy 2016-ban nem lehet egy rögzített beszélgetést visszahallgatni, esetleg azt is publikálni, hogy mindenki eldönthesse, hogy miről is van itt szó?!

  Nem korrekt a másik érintett fél elmondása nélkül ítélkezni!

  (Nagyon kíváncsi lennék, ugyanis legközelebbi barátaimtól, hallottam már meglehetősen túlreagált hegyi mentői magatartásról és hihetetlenül udvariatlan és mogorva, valamint megszégyenítő hozzáállásukról történetet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van, ami fentebb olvasható, az a hegyimentők honlapján megjelent szöveg pontos fordítása.
   Amennyiben az érintettek olvassák ezt a bejegyzést, és bármilyen hozzáfűznivalójuk van a hegyimentők által leírtakhoz, természetesen szívesen közzéteszem az ő álláspontjukat is az esettel kapcsolatban.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Névtelen!
   Okos és korrekt a hozzászólása!Igaza van ,mind a két fél álláspontját meg kell hallgatni és nem szabad elhamarkodottan a tények ismerete nélkül ítélkezni.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...