Tátrai túrakalauz: A Kis-Viszoka-csúcs (2428 m) megmászása Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/06
Hirdetés
Bár a kirándulószezon szeptember beköszöntével véget ér, azonban a Magas-Tátra festői hegyei ebben a szép időben is tárt karokkal várja a túrázókat. A mai beszámolóban egy kicsit kalandosabb, megerőltetőbb túrára „invitáljuk” az olvasókat, amelyet bátran ajánlunk a hegymászást és a túrázást kedvelőknek. A 2429 méter magasságú Kis-Viszoka (Východná Vysoká) csúcs a három völgy (Felkai-, Nagy-Tarpataki- és Poduplaszki-völgy) találkozási pontján magasodik, és a Tátra egyik legnépszerűbb kilátócsúcsa.  A piramis alakú csúcs délnyugati, görgeteges-sziklás lejtői fokozatosan ereszkednek le a Felkai-völgybe (Velická dolina), keleti irányban, a Nagy-Tarpataki-völgy (Veľká Studená dolina) felé viszont meredek fallal esik le, csakúgy, mint a Fagyott-tó (Zamrznuté pleso) katlanába.

A csúcsot többféle útvonalon is meg lehet közelíteni, ezek közül az egyik egy kiadós, kétnapos túra. Az első nap célpontja a A Nagy-Tarpataki-völgy felső részében található a sűrűn látogatott Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata). A ház kitűnő kiindulópontja a hegymászóknak, a síalpinistáknak, és kedvelt célpontja azoknak a túrázóknak, akik a menedékházig, esetleg a közelben található magashegyi hágókon át egy másik völgyből ide, vagy innen egy másik völgybe indulnak.
Az egész évben nyitva tartó menedékházhoz Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a Tarajkára (Hrebienok) vezető zöld jelzésen indulhatunk, onnan a Rainer-kunyhó (Rainerova chata) melletti elágazásig a piros jelzésen, az elágazástól tovább pedig már a kék jelzésen mehetünk, egészen a menedékházig. A túra közepes nehézségű, de akár átlagos kondícióval rendelkező kisgyermekes családok is belevághatnak. A túra átlagos menetideje 3 óra 15 perc.
A körkép.sk teljes cikke itt olvasható!

Forrás és fotó: http://www.korkep.sk
Hirdetés
Hirdetés