Súlyos gyermekbaleset a Szlovák Paradicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/05
Hirdetés
Szeptember 3-án, szombaton súlyos gyermekbaleset történt a Szlovák Paradicsomban, a Suchá Belá szurdokban. Röviddel dél előtt érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, hogy a Tálak-vízeséseknél (Mišové vodopády) egy gyermek súlyosan megsérült. Mivel a baleset helyszínén nem volt megfelelő térerő, az ügyeletes semmilyen más információval nem rendelkezett a balesetről. A bejelentés után azonnal riasztották a mentőhelikoptert, valamint földi úton Erdőaljáról (Podlesok) és Csingóból (Čingov) is hegyimentők indultak a helyszínre, akik azonban a Tálak-vízeséseknél nem találták a sérült gyermeket. A mentőhelikopter végigrepült a szurdok felett, és a levegőből próbálták behatárolni a baleset helyszínét. Közben a hegyimentők 18 300-as telefonszámán egy másik turista GPS koordináták megadásával pontosította a baleset helyszínét, valamint tájékoztatta őket a sérült állapotáról.

Ezzel együtt a mentőhelikopternek is sikerült megtalálni a sérültet, mégpedig a szurdok felső részén. A helikopter fedélzetéről egy hegyimentőt és egy mentőorvost csörlőztek a sérült gyermekhez, aki a súlyos állapotban lévő, egy év körüli kislányt sürgősségi ellátásban részesítette. Ezután az életfunkciók biztosítása után a súlyos fejsérülést szenvedett gyermeket a Kis-tisztásra (Malá poľana) vitték, ahonnan a mentőhelikopter szállította a poprádi kórházba.
Eddig a HZS honlapján olvasható hivatalos leírás. Az már a www.cas.sk oldalon olvasható, hogy az egy év körüli kislány a létrán történő felmászás közben egy háti gyerekhordozóból esett ki, és kb. öt méter magasságból a földre zuhant. A kritikus állapotban lévő kislányt a poprádi kórházból az elsődleges vizsgálatok után a kassai Gyermekklinikára szállították.

Forrás: https://www.hzs.sk; http://www.cas.sk; Fotó: Javorský Anton
Hirdetés
Hirdetés