A Zsári-völgy visszakaphatja történelmi nevét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/04/04
Hirdetés
A Zsári-völgyhöz (Žiarská dolina) legközelebbi település, Szmrecsány (Smrečany) lakói megtették az előkészületeket azoknak a dokumentumoknak az összegyűjtésére, melyekre alapozva szeretnék elérni az népszerű Zsári-völgy nevének megváltoztatását. Kérelmüket elsősorban a régi térképekre, valamint a község legidősebb lakóinak elbeszéléseire alapozzák. A Tátraba érkező turisták körében nagyon népszerű Zsári-völgy és az azonos nevű Zsár (Žiar) község a Liptói-Tátrában található. A völgy önálló túracélpontként is népszerű, emellett megfelelő kiindulópontja a Liptói-Tátra főgerincére tervezett magashegyi túráknak. Nagyon népszerű a völgyben található, egyedi hangulatáról ismert menedékház, a völgy felső részén lévő szabad területen pedig télen a síalpinisták szabadon hódolhatnak szenvedélyüknek. A Zsári-völgy alsó részén 2009-ben hatalmas lavina pusztított, amely hosszú időre megváltoztatta a völgy arculatát.

A turistatérképeken és a kalauzokban a völgy jelenlegi neve a völgy szájához közeli település neve után Zsári-völgy (Žiarská dolina). A völgy területe Zsár és a megszűnt (ma Liptószentmiklóshoz tartozó) Szentistván (Svätý Štefan) községekhez tartozott. A völgyben a Szmrecsányi-patak (Smrečianka) folyik végig, és a völgybe látogató turisták sokszor nem értik, hogy az általános szabályok szerint (miszerint a völgyek neve a bennük folyó pataktól származik) itt miért nem azonos a völgy és a benne folyó patak neve. Ez egyébként többek között így van a szomszédos Jalóci-, Jamniki- vagy Racskó-völgyben is. Ez a völgy viszont jelenleg a közeli község nevét viseli, a Szmrecsányiak most viszont azt szeretnék elérni, hogy a völgy kapja vissza eredeti, Szmrecsányi-völgy elnevezését.
„A völgyet eredetileg Szmrecsányi-völgynek nevezték. Akkoriban még nem voltak turistatérképek, voltak viszont katonai és erdészeti térképek, melyeken ez a név szerepel. Ezeken a Baranyecet pkl. Nagy-csúcsnak (Veľký vrch) vagy Hegyesnek (Ostrý) hívták. A völgy csak 1976-ban kapta mai nevét, csendben, feltűnés nélkül, amikor az emberek más, elsősorban megélhetési problémákkal voltak elfoglalva, és nem foglakoztak a völgy nevével” – mondta Vladimír Šiarnik, Szmrecsány polgármestere. Az idősebb emberek azonban még emlékeznek azokra az időkre, amikor a völgy mér eredeti nevét viselte. Zsár és Szmrecsány községek egymás közeli szomszédjai, a látogatók szinte észre sem veszik, hogy egyik faluból átértek a másikba. A két település jószomszédi kapcsolatokat ápol egymással, közös pl. a futballcsapatuk. Szmrecsány polgármestere nem gondolja, hogy a völgy eredeti nevének visszaállítása alááshatja a jószomszédi kapcsolatokat, sőt, talán még segítheti is azokat.
Szlovákiában egyébként ezen kívül még több Zsári-völgy elnevezésű völgy található. Találunk ilyet pl. Lúzsna (Liptovská Lúžna) közelében, vagy Szelce (Selce) mellett a poltári (Poltár) járásban. Ezt a völgyet egyébként az emberek gyakran összetévesztik a Bélai-Tátrában található Zári-völggyel (Ždiarská dolina). „Semmiképpen nem szeretnék emiatt összeveszni a szomszéd községgel. Nem találtunk ki semmi újat, senki nem akar új területhez jutni, csupán a völgy történelmi elnevezését szeretnénk visszaállítani” – mondta a polgármester.
A völgy átnevezéséről természetesen már Zsár község önkormányzati képviselői is tanácskoztak Szmrecsány polgármesterével. Zsár polgármestere, Peter Moravčík nem volt hajlandó az újságírókkal erről a témáról beszélni, és ahelyett, hogy elmagyarázta volna a község álláspontját, letette a telefont. A község képviselőtestületi ülésének nyilvános, szabadon hozzáférhető jegyzőkönyve szerint viszont Zsár község ellenzi a javaslatot, és az indítvány elvetését javasolja az illetékes hatóságnak.

Forrás: http://liptov.sme.sk; Fotó: www.hiking.sk
Hirdetés
Hirdetés