Tatry Ice Master 2016 – Jégszobor fesztivál a Tarajkán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/29
Hirdetés
A Magas-Tátrában ebben az évben immár negyedik alkalommal rendezik meg a „Tatry Ice Master 2016” elnevezésű nem hivatalos jégszobrász világbajnokságot. A következő három napban a Föld 12 országából érkező jégszobrászok kezei alatt 90 tonna jégtömb telik meg élettel. A szépséges jégszobrokat január 29. és 31. között ezúttal is a már megszokott helyen, az Ótátrafüred fölött található Tarajkán (Hrebienok) faragják ki a jégszobrászok. A hét végén, vagy az azt követő napokban a Tarajkára érkező látogatók megcsodálhatják a jégből kifaragott római Colosseumot, a pisai ferde tornyot, vagy gyönyörködhetnek a londoni Big Ben látványában anélkül, hogy el kellene utazniuk Szlovákiából.
A szervezők ezúttal is mindhárom napra különböző témakörökben írják ki a versenyt, melyet minden este témakörök szerint értékelnek. „Az első nap témája a látványos megnyitó ceremónia után a Föld állatvilága, a második napon annak az országnak a történelme, ahonnan a versenyzők érkeztek, majd vasárnapra szabadon választott absztrakt alkotással ér véget a verseny” – mondta Lenka Maťašovská, a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatal körzeti szervezetének ügyvezetője.

Ebben az évben előírás, hogy minden szobornak 3D formátumban kell megjelennie, de ezen kívül ezúttal is egy igaz újdonsággal várják a látogatókat. „A látogatók ezúttal olyan, eddig itt nem látott újdonságokat is kipróbálhatnak, mint pl. a jégből készült bárpult, bárszék, jégcsúszda, vagy az ún. izzó jég” – tette hozzá Maťasovská. Csak ez utóbbi látnivalókhoz 45 tonna jeget használnak fel.
Az előző évekhez képest ezúttal két újabb országból érkeznek versenyzők. Idén Oroszországból, Finnországból, Magyarországról, Szingapúrból, Törökországból, Csehországból, Hollandiából, Kanadából, az USA-ból, Szlovákiából, Lengyelországból és még Irakból is érkeznek jégszobrászok. Ugyancsak változás az elmúlt évekhez képest, hogy ezúttal egy nő (Marina Budkeeva) lesz a három tagú zsűri elnöke, melynek további két tagja František Bálek és Martin Barnáš.
A jégszobrászok versenyét mint minden évben ezúttal is gazdag kísérőprogramok színesítik, így pl. különböző világzenei programok várják a látogatókat. A rendezvényre a belépő ingyenes, ráadásul a látogatók szavazhatnak az általuk legszebbnek vélt alkotásra. A 12 csapat által több tonna jégből kifaragott jégszobrok a verseny után még hetekig várják a Tarajkra látogatókat.
A jégszobrász verseny teljes programja itt olvasható!

Hirdetés
Hirdetés