Nagyon veszélyes körülmények a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/04
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) a Karácsonykor és az azt követő napokban történt halálos baleseteket követően (de még az év utolsó napjaiban és az új év első napjaiban történt újabb baleseteket megelőzően) december 30-án figyelmeztetést adott ki a Tátrában túrázni, hegyet mászni indulók számára. Ebben felhívják a hegyekbe indulók figyelmét a Tátrában tapasztalható rendkívül rossz körülményekre. Felhívásukban arra kérik a turistákat (és ezúttal én is arra kérem a cikket olvasókat) hogy baráti, ismeretségi körükben osszuk meg ezt a bejegyzést, hogy minél több érintetthez eljusson a hír.
„Figyelem!
Az elmúlt napokban a Tátrában több tragikus baleset történt. Ismételten felhívjuk a turisták figyelmét, hogy fontolják meg a Tátra magasabban fekvő régióiba tervezett túráikat, különösen az ezekben a napokban tapasztalható napsütéses, a hegyekbe csábító időjárásra tekintettel.

A Tátrában rendkívül kedvezőtlenek a túrázás feltételei. Az alacsonyabban fekvő területeken a turistautakat nyomokban hó és jég borítja. A magasabban fekvő területeken azonban ennél is rosszabb a helyzet. A magasabban fekvő turistautak erősen jegesek, vagy azokat keményre fagyott, jeges hó borítja. Ilyen körülmények között egy kicsúszás katasztrofális következményekkel járhat.
Ilyen körülmények között az ezekbe a régiókba indulók részére kötelező alapfelszerelés a hágóvas és a jégcsákány. Hangsúlyozzuk azonban, hogy nem csak rendelkezni kell ezzel a felszereléssel, hanem használni is tudni kell ezeket. Akik először használnak ilyen eszközöket, azokat arra kérjük, hogy a hágóvas, jégcsákány használatát a völgyekben tanulják meg, ahol egy kicsúszás semmilyen komolyabb következménnyel nem járhat. Az alapfelszerelésnek ezeken kívül tartalmazni kell a sisakot is. Egyes útvonalakon szükség lehet hegymászó ismeretekre, és alapvető hegymászó felszerelésekre (kötél, beülő) is. Nagyon fontos, hogy ilyen körülmények között csak a megfelelő téli tapasztalattal rendelkezők induljanak útnak.
Javasoljuk mindenkinek, hogy a hágóvasat már az alacsonyabban fekvő területeken, az erdők felső határán csatoljuk fel. Rövidebb völgytúrák esetében is javasoljuk a túrabakancsra erősíthető különböző csúszásgátló eszközök használatát, és nagyon hasznosak lehetnek a túrabotok.
Egyúttal emlékeztetjük a turistákat a hegyekben tapasztalható lavinaveszélyre. Jelenleg (december 30-án!) a hegyekben 1-es fokozatú lavinaveszély van érvényben. Lavinaveszélyes időszakban téli alapfelszerelésünket ki kell egészíteni az ún. lavinamentő eszközökkel (lavina jeladó, szonda, lapát). Javasoljuk továbbá egyéb, lavinamentésre kifejlesztett felszerelések (pl. ABS hátizsák) használatát. Emlékeztetjük a turistákat arra, hogy a tátrai tavak egy része még nem fagyott be eléggé ahhoz, hogy biztonságban a jégre lehessen merészkedni.
A tervezett túraútvonal kiválasztása során vegyük figyelembe az adott körülményeket, saját készségeinket, tapasztalatunkat és felszerelésünket. Túránk megtervezéséhez a Zakopanéban több helyen is megtalálható található Turista Információs Ponton, telefonon vagy e-mailben (+48 18 202 3300, e-mail: infotur@tpn.pl) segítséget kérhetünk a nemzeti park munkatársaitól. Ezeken a pontokon részletes információkat kaphatunk a hegyekben tapasztalható körülményekről, ezen kívül a napi helyzetről szóló információk folyamatosan elérhetők a TPN honlapján (www.tpn.pl).
Turisták! A Tátrai Nemzeti Park folyamatosan frissített információkat nyújt azokról az útvonalakról, amelyek potenciális veszélyt jelentenek a turistákra. Használjátok ki ezeket! A legfontosabb a túra megfelelő előkészítése, a megfelelő felszerelés, a felmerülő kockázatok pontos érzékelése, és a józan ész. Minden rajtunk múlik!”

Azt hiszem, a fenti mondatokhoz nincs mit hozzátenni, ennek a felhívásnak minden szavával egyet lehet érteni. Ami jelenleg történik a Tátrában, nyugodtan nevezhetjük fekete szériának. Mindössze 10 nap alatt 14 ember vesztette életét a Tátra szlovák és lengyel oldalán.

A 2015. december 25. és 2016. január 3. között bekövetkezett, halálos balesetek:
2015. december 25. – Lengyel-Tátra, Svinica, lengyel turista.
2015. december 26. – Lengyel-Tátra, Gubalówka, lengyel turista.
2015. december 29. – Lengyel-Tátra,Kulczyński-szakadék (Sas út), lengyel turista.
2015. december 30. – Lengyel-Tátra, Zerge-hegy (Sas út), lengyel turista.
2015. december 30. – Magas-Tátra, Közép-orom, 2 szlovák hegymászó.
2015. december 30. – Magas-Tátra, Nagy-Tarpataki-Zerge-horhos, 34 éves szlovák hegymászó.
2015. december 30. – Liptói-Tátra, Jalóci-nyereg, 31 éves szlovák turista.
2015. december 30. – Bélai-Tátra, Holló-kő, 26 éves szlovák turista.
2015. december 31. – Lengyel-Tátra, Vadorzó-kilátó, lengyel hegymászó.
2016. január 2. – Lengyel-Tátra, Tengerszem-csúcs, szlovák turista.
2016. január 2. – Liptói-Tátra, Szalatin, 22 éves szlovák síalpinista.
2016. január 3. – Lengyel-Tátra, Kereszt-nyereg (Sas út), 19 éves lengyel turista.
2016. január 3. – Magas-Tátra, Elülső-Bástya, 23 éves szlovák hegymászó.

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés