Megújult a Flóra villa és az Ilona villa Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/28
Hirdetés
2016. január 13-án került sor Ótátrafüreden két, a közelmúltban felújított, történelmi jelentőségű műemléképület átadására. A Flóra villa 1839-ben Rainer János Györgynek köszönhetően a napjainkban Poprádhoz tartozó Virágvölgyből (Kvetnica) került Ótátrafüredre, míg az Ilona villát Nógrád vármegye főispánja, Degenfeld Lajos építtette 1879-ben, azonos nevű felesége részére. A Szlovákiában a Nemzeti Kulturális Örökségek listáján szereplő épületek európai uniós pénzügyi forrásokból újultak meg, az Ilona villa felújítása csaknem 800 ezer, a Flóra villa felújítása több mint 370 ezer €-ba került. A két épület közül a megelőző négy évben zárva tartó Flóra villa felújítása volt az egyszerűbb, amely kisebb és kevésbé lepusztult állapotú volt, mint a már sok éve pusztuló Ilona villa.

Utóbbit nem nyitják meg a nyilvánosság előtt, az épületet képzési célokra, valamint különleges vendégek elszállásolására kívánja használni Tátraváros önkormányzata. A Flóra villa azonban, csakúgy mint a négy évvel ezelőtti bezárását megelőző időszakban, a művészeteket fogja szolgálni.
„Tátraváros önkormányzata a közeljövőben más a tulajdonában lévő, történelmi jelentőségű épületek felújítását is tervezi. Az egyik ilyen épület az egykori Szikra (később Sibír) villa, amely napjainkban óvodaként működik. Ennek felújítását – amennyiben a pénzügyi lehetőségeink megengedik – még ebben az évben megkezdődik” – monda Ján Mokoš, Tátraváros polgármestere.

A Flóra villa Ótátrafüreden














Az Ilona villa Ótátrafüreden












Forrás és fotók: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés