A Tátra építészei – Müller Antal Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/06
Hirdetés
Elegáns szállodák, fürdőházak, magashegyi menedékházak és egyedi templomok nélkül a tátrai települések kevésbé mutatnák vonzó arcukat. A települések képét uraló néhány vasbeton monstrumot viszont a késő modernizmus jegyében tervezték. A Müller Antal, Majunke Gedeon és Hoepfner Guidó által tervezett épületek viszont még napjainkban is az európai elegancia magas szintjét képviselik.
Müller Antal Karintiában kezdte építészeti karrierjét, ahol több fürdőházat tervezett, de építészi tevékenysége a Szepességben csúcsosodott ki. „Müller Antalt nevezhetjük a Tátra első ismert építészének” – mondta Maroš Semančík művészettörténész. Bár apja pék volt, a családban jelen voltak az építész gének. Négy idősebb bátyja szintén építészként dolgozott a lakóhelyüknek választott amerikai városokban.

„Az 1848-ban született Müller Antal 1872-ben került a Szepességbe, amikor a XVI szepesi város kerülete, valamint Késmárk, Lőcse és Gölnicbánya főépítészévé választották. Négy évvel később, amikor a XVI szepesi város kerülete feloszlott, és Lőcse székhellyel létrejött Szepes vármegye, Müller Antal éppen Lőcsén tartózkodott, ahol ezután építészként dolgozott tovább. Ebben az időszakban a Szepességben és Árvában fontos épületek egész sorát, többek között mintegy negyven templomot és kápolnát tervezett” – mondta a művészettörténész.
Építészként 1872-ben tűnt fel a Tátrában, közelebbről Lucsivnafürdőn. A 19. század második felében Európa építészetére a hatalmas fürdőépítések nyomják rá bélyegüket. Ehhez a divathoz igazodva a Tátraalján élő Várady-Szakmáry földbirtokos család Lucsivnán több fürdőépületet építtetett. A sikeres projekt után az építész újabb, hasonló épületek megtervezésére kapott megbízást pl. Turzófüreden (Turzovské kúpele), Stószfürdőn (Štós-kúpele), Lublófürdőn (Ľubovianske kúpele) és Lőcsefürdőn (Levočské kúpele).
Müller Antal nevéhez kötődnek Újtátrafüred első szanatóriumi épületei. A régi szanatórium terveit – amelyet ma Branisko I-nek neveznek – id. dr. Szontagh Miklós megrendelésére készítette el. „Ez volt az első szanatórium Szlovákiában, ahol tuberkulózisban szenvedő betegeket kezeltek. Ugyanilyen különlegesség volt a ma Branisko II néven ismert épület, amely olyan, abban az időszakban elképzelhetetlen luxusnak számító berendezéssel rendelkezett, mint a vízöblítéses WC” – tette hozzá a fiatal művészettörténész. A tátrai régióban Müller Antal volt az első építész, aki elkezdte alkalmazni az ún. svájci stílust.

Forrás: http://zivot.cas.sk; Fotó: Jan Gaspar gyűjteménye.
Hirdetés
Hirdetés