Barokk stílusú jégtemplom a Tarajkán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/02
Hirdetés
November 26-án, csütörtök este nem csak a Tarajkán ismét felállított jégtemplomot, hanem egyúttal a 2015/2016-os téli szezont is megnyitották a Magas-Tátrában. Ján Mokoš, Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere a jelenlévő érdeklődők segítségével kapcsolta fel a karácsonyi díszkivilágítást. A megjelentek ezután egy meleg itallal a kezükben követhették nyomon a jégtemplom felépítésének lépéseit. Hét jégszobrász két héten át, napi több mint 12 órát dolgozott azon, hogy hetven tonna jégből a hozzáértő kezek által ismét valami egyedülálló szépséget sikerüljön előállítani. „Az idei jégtemplom teljesen más, mint a korábbi években, hiszen az iglói Adam Bakoš által vezetett szobrászcsapat ezúttal barokk stílusú templomot álmodott meg és hozott létre” – mondta Lenka Maťašovská, a Magas-Tátra Régió Területi Idegenforgalmi Szervezet ügyvezető igazgatója. Az idei barokk stílus Tátraváros polgármesterének is elnyerte a tetszését. „Nagyon szeretem a barokk stílust, melynek köszönhetően az idei alkotás – melyben több koncertet tervezünk megtartani – sokkal inkább emlékeztet egy templomra, mint a korábbiak.

A látogatókat ezen a télen a korábbinál is részletesebben kidolgozott jégszobrok várják. Az elmúlt évben a jégtemplom különlegessége a jégbe ágyazott színes ólomüveg volt, ezúttal viszont egészen mással, jégbe fagyaszott virágokkal készültek a művészek. „Ezt Robert Bartolen virágkötővel együtt készítették” – tette hozzá Maťašovská. Az idei jégtemplomnak saját védőszentje is van, a jégből készült műalkotást Szent János apostol tiszteletére szentelték fel. „Ő a szobrászok védőszentje, aki egy sast tart a kezében, ami viszont a Tátra egyik szimbóluma” – mondta Maťašovská.
 
A jégtemplom megnyitásával együtt megnyitották a 2015/2016-os téli szezont is. Ennek során a jégtemplom színpadán különböző országokból érkezett gyermek folklórcsoportok előadásai váltották egymást. „A Tátra nem csak a szlovákok, hanem azon országok polgárai körében is nagyon népszerű, mely országokból a legtöbben látogatnak el a Tátrába. Ezek a gyerekcsoportok kötődnek hozzánk, így ezúttal az ő fellépésükkel nyitjuk meg az idei téli szezont” – mondta Maťašovská. A jégtemplomnak az első évben kb. 100 ezer látogatója volt, ez a szám az elmúlt évben már 160 ezerre emelkedett. „Ha ebben az évben sikerült túllépni a 200 ezer fős látogatottságot, nagyon boldogok leszünk” – tette hozzá mosolyogva Lenka Maťašovská.
 
Az idei jégtemplom első látogatói el voltak varázsolva a látottaktól. A belépés ezúttal is díjtalan, a jégtemplom naponta reggel 9-től délután 16:30-ig tart nyitva, az ünnepek alatt viszont meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat.














Forrás és fotók: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés