Télen is folytatódik a Lomnic Szálló felújítása Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/11/26
Hirdetés
2015-ben végre megkezdődött a Magas-Tátra legrégebbi szállodájának a felújítása. A jelenleg is álló épület felújítási, valamint a hozzá csatlakozó új épület építési munkái májusban kezdődtek meg, és mindkét épületrészben jelenleg is folynak. Folyamatosan végzik e régi épület egyes részeinek, pl. a lépcsők, a padlózat, a boltívek és a sérült oromzat statikai vizsgálatait, szükség szerint cseréjét. „Az elkövetkező hetekben fokozatosan elvégezzük a régi épület tetőzetének cseréjét” mondta Peter Papanek, a felújítást finanszírozó Neuropea képviselője. A munkákat a tervek szerint a téli időszakban sem szakítják meg, ekkor elsősorban a régi épületben belső munkákat kívánnak folytatni. Ahogy azonban a Tátra időjárása engedi, akár továbbra is lehetőség lesz külső építési munkálatokra.

„Az építkezés és a rekonstrukció során eddig semmilyen komplikáció nem merült fel. Az eredeti épület annak ellenére, hogy nagyon régi épületről beszélünk, viszonylag jó állapotban van. Természetesen az évek nem múltak el felette nyomtalanul, ezért fel kell újítani, és ki kell cserélni a tartószerkezeteket. Örömünkre szolgál, hogy a Magas-Tátra, azon belül Tátralomnic lakosai is pozitívan állnak hozzá a rekonstrukcióhoz” – tette hozzá a szakember.
A szálloda megnyitását és ideiglenes üzembe helyezését a 2016-2017-es téli szezonra tervezik. Az értékes történelmi épület rekonstrukciójának nem titkolt célja visszahelyezni az épületet az őt megillető helyre a tátrai szállodák sorában. A rekonstrukció során megújul a kávéház a terasszal, ahol a régmúltban is rendszeresen találkozta a Tátrába látogatók. Az új épületben két éttermet alakítanak ki, a szállodai rész kapacitása pedig 70 szoba lesz. „A szálloda újonnan épülő, modern része a régi épületrésszel együtt teljes egészében meg fog felelni a mai kor követelményeinek, lesz benne pl. konferenciaterem és wellness részleg” mondta el Papanek azzal kiegészítve, hogy a régi épület helyreállításának és az új épületrész felépítésének becsült költsége mintegy 9 millió €.
A Lomnic Szálló, amely az első szállodaépület volt a Magas-Tátrában, 1893-ban épült a nagy hírű  szepesszombati építész, Majunke Gedeon tervei alapján. Megnyitása idején ez volt a legnagyobb faszerkezetű épület az egykori Osztrák-Magyar Monarchiában, ezzel együtt hamar a leglátványosabb, legkeresettebb szállodává vált. Erről a címéről csak a Tátrában a XX. század első éveiben felépített nagyszállók – Ótátrafüred, Tátralomnic, Csorbató – felépítése után volt kénytelen lemondani.
Az épület az utóbbi évtizedekben többször gazdát cserélt, az elmúlt 20 évben azonban, miközben felkerült a szlovák nemzeti kulturális emlékek listájára, zárva volt, és állapota egyre csak romlott.
videó:
 
 Forrás és fotók: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés