Új múzeum a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/14
Hirdetés
A Magas-Tátra szívében, Ótátrafüreden, a felújított Alice villában 2015 júliusában új múzeum kezdte meg működését, amely fő feladatának tekinti a tátrai fotózás és filmezés történetének megismertetését. „A múzeum a tátrai képeslap- és fotógyűjtők kezdeményezésére jött létre, Juraj Weincziller, az ismert szlovák operatőr, hegymászó, hegyimentő és hegyivezető fiával szorosan együttműködve, aki számos, az apjától örökölt érdekes anyaggal, valamint diákkal és fotókkal járult hozzá a múzeum megnyitásához” – mondta Michal Machala, a múzeumot működtető Pro Melior non-profit szervezet vezetője.

Elmondása szerint a múzeum úgy van kialakítva, hogy a látogatói élmény a lehető legmagasabb szintű legyen. A múzeum helyiségei két részre vannak osztva, az első helyiség tele van képekkel, a tátrai fotózás és filmezés nagyjainak munkáival. A kiállításon a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek Divald Károly, Juraj Weincziller vagy Milan Legutky munkáival. A múzeumban jelenleg kb. 1000 db. értékes történelmi fotó látható, közülük a legrégebbi 1887-ből való. Ez Divald Károly munkája, aki a Tátra első fotográfusa volt.
„Olyan anyagok gazdagítják a múzeum gyűjteményét, mint pl. Weincziller azon filmjei, melyek alkotójuk hirtelen halála miatt soha nem kerültek kiadásra. Ilyen pl. a Lomnici-csúcsról készült dokumentumfilm, amely eddig csak VHS kazettán létezett, és az alkotó fiának közreműködésével sikerült azt digitalizálni. A múzeumban lehetőséget kínálunk a tátrai filmezéssel kapcsolatos, eddig féltve őrzött örökségének első alkalommal történő bemutatására” – mondta el Machala. A múzeum valamennyi hírességgel kapcsolatban megpróbált személyes információkat begyűjteni azok életéről.
A látogatók a múzeumban elolvashatják azt a „Horalská odyseus” című verset, melyet régi barátja és kollégája, Miloš Končok írt Weinczillernek, 50. születésnapja alkalmából. Ezen kívül azt is megtudhatják, hogyan jutott hozzá első kamerájához Milan Legutky. „Ami a kiállított tárgyakat illeti, az egyik legérdekesebb egy történelmi, gyermekeknek szánt diavetítő a múlt század elejéről, melynél a fényforrást egy petróleumlámpa szolgáltatta – meséli Machala.
További érdekes kiállítási tárgyak pl. a fotósok által használt régi, fából készült utazóládák, a Meopta márkájú rejtett kamera, a Stereo Mikrom nevű eszköz, mellyel a múlt század 50-es és 60-as éveiben 3D-s felvételeket készítettek. A múzeumban a fotók mellett több régi fényképezőgépet, kamerát és projektort is kiállítottak.
„A legtöbb kiállítási tárgy a Magas-Tátrából származik, de több olyan is van, amelyekről tudjuk, hogy a Tátrában használták őket különböző dokumentációs célokra, és amelyeket különböző aukciókon sikerült megvásárolni Pozsonyban, Prágában, Kijevben, Brnoban vagy Budapesten” – mondta Machala. Elmondása szerint különösen érdekes, hogy a múzeumot az első nyári szezonban főleg gyerekek és diákok, valamint 50 év feletti felnőttek látogatták. Jövő év májusáig az érdeklődők keddtől vasárnapig naponta 10:30 és 17:00 óra között látogathatják a múzeumot, a nyári szezonban azonban hosszabb nyitva tartással várják a turistákat. „Gyűjteményünk folyamatosan nő, főleg ritka fotókkal, valamint olyan eszközökkel, melyeket a látogatók személyesen is kipróbálhatnak. A közelmúltban például egy kifejezetten a gyerekeknek szóló kiállítással frissítettük a múzeum anyagát” zárta mondandóját Milan Machala.

Hirdetés
Hirdetés