Élményfürdőként újulhat meg a Helios szanatórium Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/01
Hirdetés
Hosszú évek hanyatlása után új tervek vannak születőben a Csorbai-tó közelében található egykori Helios szanatórium megmentésére. Az újjáépítési terveket a Tatry Mountain Resorts és a J & T pénzügyi csoport mutatta be. A befektetők a hatalmas épületet jövőjét inkább wellness központként képzelik el, mint szállóépületként. Az egykori szanatórium hatalmas, enyhén meghajlított hatemeletes épülete évek óta elhagyatottan árválkodik, napjainkban félig lebontott rom, amely várja a teljes megújhodást. Az állami hatóságoknak benyújtott tervek szerint a befektető, a Tapro s.r.o. nevű cég az épületben négy csillagos szállodát, valamint élményfürdőt alakítana ki.

Az eredeti újjáépítési tervekben az épületet elsősorban szállodaként szerették volna hasznosítani, ez azonban mára megváltozott. A mai tervek kisebb szállodai kapacitásról, és mellette vízi vidámparkról és gyógyfürdőről szólnak. A tervek szerint a 172 szobás szállodában 574 ágy várja majd a vendégeket, emellett egy 700 személy befogadására alkalmas konferenciaterem, valamint bowling pálya is kialakításra kerül az épületkomplexumban. A szállodai részleg a nyugati szárny emeletein, az élményfürdő és a vízicentrum a keleti szárnyban kapna elhelyezést. Ugyancsak itt helyzenének el egy kisebb egészségügyi központot.
A második földalatti szinten mélygarázst alakítanának ki, amely jelentősen csökkentené az épület körül kijelölt parkolóhelyek számát. Természetesen az épület előtt is lesznek parkolóhelyek, amelyek a befektetők reményei szerint az év minden napján foglaltak lesznek.
A Helios szanatórium, amely korábban a légúti betegségek gyógyítására szakosodott állami gyógyszállóként működött, aszfaltozott úton jól megközelíthető Csorbató település központjából. Az épületet 1976-ban nyitották meg, később a Hviezdoslav gyógyüdülővel együtt a J & T befektetői csoport szerezte meg, amely előbbit újjáépítette, ez ma ötcsillagos szállodaként működik.
Már 2008-ban szóba került a Helios rekonstrukciója, és tárgyalások folytak a leendő befektetőkkel. Miután a Kempinski megnyitotta kapuit, a társaság ebben a szállodában szeretett volna tapasztalatokat szerezni, hogy ezeket hasznosítani tudja a később újjáépítendő Heliosban.
A Magas-Tátrában az elmúlt években több szálloda rekonstrukciójára is sor került, Csorbatón például felújították a Hotel Panorámát és a Hotel Pátriát. Az egykori távközlési központ épülete Oliver néven apartman szállóként újult meg. Több új épület épült Tátralomnicon, többek között a Kukučka apartman hotel. A napjainkban is folyó egyik legjelentősebb beruházás a történelmi Hotel Lomnic teljes újjáépítése és bővítése, melyet egy korábban a Tátrában ismeretlen külföldi befektető finanszíroz. A felújítási tervek a GFI stúdióban készültek, amely részt vett a Kempinski újjáépítésében, és az újjáépülő Heliosban is dolgozik majd.

Forrás és fotók: http://reality.etrend.sk
Hirdetés
Hirdetés