Új turistaút a Liptói-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/12
Hirdetés
A Tátra szlovák oldalán új turistautat jelöltek ki a gyalogos turisták számára. Az új nyomvonal a Szalatin-völgyben (Salatínska dolina) felépített új felvonó felső állomásától az Elülső-Szalatin (Predný Salatín) lejtőin keresztül a Szilfásra (Brestová) vezető kék jelzésű turistaúthoz vezet. Az ösvény várhatóan nagyon népszerű lesz azon bakancsos turisták körében, akik az új, nyáron is közlekedő ülőszékes felvonó segítségével szeretnék lerövidíteni a gerincre vezető utat. Az új felvonó ára felnőtteknek felfelé 6 € (oda-vissza 8 €), amennyiben azonban a felvonó parkolójában hagyjuk az autónkat, abban az esetben 2 € kedvezményt biztosítanak a jegy árából. A felvonó felső állomásától aztán már csak gyalogosan mehetünk tovább, bár az új nyomvonal kialakítása még nem fejeződött be.

Az útvonal alsó, erdőben vezető részén a fákra festett ideiglenes sárga jelzés mutatja az utat. Feljebb, a nyílt, füves terepen a fölbe szúrt karókkal segítik a tájékozódást. Az ösvénynek jelenleg kb. ¾ része van készen, és aki mostanában túrázik arrafelé, nagy valószínűséggel találkozni fog az utat építő brigádokkal. Mivel hatalmas munkáról van szó, nem valószínű, hogy az idei szezonban befejezik a turistaút kiépítését.
Az új turistaút hossza kb. 1,7 km, szintkülönbsége 300 méter lesz. Ennek végigjárása kb. 40-50 percet vesz majd igénybe. Ahhoz, hogy eljussunk a Szilfás csúcsára, további kb. 20 percre lesz szükség, a gerincen vezető jelenlegi kék jelzésű turistaúton.

Forrás: http://portaltatrzanski.com; Fotók: Zbyszek Gołębiewski
Hirdetés
Hirdetés