Esőnap a Tátrában – avagy hogy nem lovagoltuk meg a Kis-Nyereg-hágót Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/07/31
Hirdetés
A hétvégén idén először jártunk a szlovák Tátrában, hiányzott már a látvány és a magashegyi életérzés, és még ha nem is pont úgy terveztük, ahogy végül megvalósult (bár aki magashegyen túrázik, az tisztában van  két alapszabállyal: első, a legfontosabb a biztonság, a másik, amit tudni kell és el kell tudni fogadni, hogy az időjárás bármikor keresztülhúzhatja az eredeti terveket), mégis feltöltött és gazdagított bennünket.
A tegnapi túránkon bizony olyan arcát mutatta meg nekünk a magashegy, amelyet bár még ritkán láttunk, de tisztelnünk kell és tiszteletben kell tartanunk…

Az utazom.com Kis-Nyereg-hágó túráját szemeltük ki magunknak, amely bár hágótúra ( a hágó a hegygerincek alacsonyabb, közlekedésre, átkelésre legalkalmasabb része), mégis csúcstúra nehézségű a maga közel 18 km-es távjával és a 1300 m fel majd le szintkülönbségével. Túrás berkekben ez középnehéz túrának számít, és nem a fizikai állóképesség vagy a lelkesedés hiányán múlt, hogy ezúttal mégsem sikerült teljesítenünk.
A találkozó hajnal fél 5-kor volt a szokott helyen a Hősök terén az Időkeréknél. Tomi már háromkor kell, így mire én fél négykor kibújok az ágyból, már csak le kell ülnöm a frissen készített kolbászos tojásrántotta mellé. így nem nehéz mosolyogva ébredni, akármilyen korán is van :)  Csúcsot döntök a Kertesről Pestre bejutásban, 26 perc alatt teljesítjük a távot, de ez nem az abnormális gyorsaságomnak köszönhető, csak ennyit jelent, ha a forgalom szinte a nullával egyenlő.
A busz nincs tele, de így is sokan vagyunk: összesen 29 a túrázó, és van két túravezetőnk, az egyikük ismét Nagy Árpi, úgyhogy tudjuk, információban nem lesz hiány:) A napfelkeltét a buszból csodáljuk meg, már aki, a hatórás út nagy részét én alvással próbálom kitölteni, de szerintem ebben sok társam akadt, Tomi is :) Besztercebányán a szokott benzinkútnál töltjük a sofőr pihenőidejét, közben Árpi jelzi, hogy a Tarajkára felvonóval megyünk, a felvonó díja 9 EUR/fő, és ezt az állás alatt már összegyűjti, hogy ott ne kelljen egyenként sorba állnunk majd.


Forrás és fotók: http://turajuci.blog.hu
Hirdetés
Hirdetés