Elkerülhető lett volna a helikopter-szerencsétlenség Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/07/29
Hirdetés
Szakértők szerint elkerülhető lett volna a tragédia, ha a magasfeszültségű légvezetékeken lettek volna láthatósági gömbök. Jelenleg ilyen gömbök csak ott vannak, ahol ezt a civil repülésről szóló törvény előírja. Ott, ahol a mentőhelikopter a Szlovák Paradicsomban lezuhant, nem voltak láthatósági gömbök, és nem is tervezik azok kihelyezését. Az Air Transport Europe mentőhelikoptere július 17-én, pénteken zuhant le a Szlovák Paradicsomban, miután nekirepült egy elektromos vezetéknek. Szakértők szerint a vezetékek gyakran veszélyeztetik a helikopterek biztonságos közlekedését, a velük való ütközés pedig a legtöbb esetben tragédiával végződik. „Ha a pilóta nem látja az oszlopokat, akkor a vezetéket még nehezebb észrevennie. Ez egy olyan akadály, amit semmilyen körülmények között nem szabad megközelíteni” – mondta Martin Šonka műrepülő pilóta. A jelöletlen vezeték észrevételét az éppen lenyugvó nap fénye is nehezítette, a pilóták számára ugyanis ez a legkritikusabb napszak. A szakember szerint elkerülhető lett volna a tragédia, ha az elektromos vezetékek kellően ki lettek volna jelölve.

Időközben nyilvánosságra hozták, hogy a szlovák állam nem csupán a helikopteren lévő állami alkalmazott családjának fizet kártérítést, hanem a baleset valamennyi áldozatának családján ily módon kívánnak segíteni. A pilóta, az orvos és a mentőoperátor a magánkézben lévő AIR-TRANSPORT EUROPE egészségügyi szolgálatnál dolgoztak. „Nem mindegyikük volt állami alkalmazott, ennek ellenére úgy vélem, hogy ezek az emberek egész életükben azért kockáztatták az életüket, hogy mások mellett a turistáknak is segítsenek. Ezért döntöttünk úgy, hogy ily módon támogatjuk az elhunytak hozzátartozóit“ – nyilatkozta Robert Kaliňák belügyminiszter. A belügyminisztérium a pénzügyminisztériummal megegyezést kötve 33 ezer eurót utal át mindegyik családnak.
A Hegyi Mentőszolgálat dolgozójának családja a 33 ezer eurós kompenzáción kívül az elhunyt mindegyik gyermeke után megkapja havi fizetése kétszeresét. A pénzt a pénzügyminisztérium szabadítja fel, s elutalják a családok bankszámláira, akiknek semmi teendőjük sincs ezzel kapcsolatban, adózniuk sem kell az összeg után, mivel ezt megteszi helyettük a belügyminisztérium.
A tragédia július 17-én estefelé történt, amikor is egy cseh turista egy balesetet szenvedett 10 éves kisfiúhoz riasztotta a mentőhelikoptert. A helikopter a Menedékkő (Kláštorisko) közelében, a Hernád-áttörésnél (Prielom Hornádu) nekiment egy villanyvezetéknek, és 50 méteres magasságból a Hernád folyóba zuhant. Fedélzetén egy 44 éves pilóta, egy 45 éves mentőorvos, egy 34 éves mentőoperátor, valamint egy 37 éves hegyi mentő tartózkodott.

Augusztus 5-én látott napvilágot az a közlemény, melyben Peter Zeman, a közlekedési minisztérium sajtóosztályának vezetője kijelentette, hogy nem műszaki hiba miatt zuhant le a Szlovák Paradicsom felett július 17-én a mentőhelikopter. A helikopter minden rendszere jól működött, kizárható a műszaki hiba. „A tragédia okát egyelőre nem ismerjük, azt a további szakértői vizsgálatok fogják megállapítani. Egyelőre még az is kérdés, hogy meg lehetett-e volna előzni a balesetet. Erre még korai válaszolni” – mondta Zeman.

Hirdetés
Hirdetés