Sas út (Orla Perć) vs. „Rohács-gerinc” (Grań Rohaczy) Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/24
Hirdetés
A Tátra két különböző részén található két hosszú, a sziklarégióban vezető, lenyűgöző útvonalat összehasonlító érdekes cikk jelent meg nemrégiben egy lengyel portálon. A cikk írója, Kamil Filipowski a Magas-Tátrában található, végig pirossal jelzett Sas-utat, valamint a Liptói-Tátra gerincén vezető, ugyancsak pirossal jelzett, általa Rohács-gerincnek nevezett útvonalat hasonlította össze. Annak ellenére teszem közzé ezt az írást, hogy az abban leírt értékelésekkel néhány esetben nem feltétlenül értek egyet. Maga a Rohács-gerinc elnevezést is a szerző alkotta meg, a hivatalos tátrai nevezéktan tudomásom szerint sem lengyelül sem szlovákul, de magyarul sem ismer ilyen megnevezést.

Az olvasók között is nyilván lesz olyan, aki osztja a lengyel fiatalember álláspontját, míg mások megkérdőjelezik majd véleményének megalapozottságát. Összességében azonban azt gondolom, érdekes ez az összehasonlítás, melyből megtudhatjuk a két ismertetett útvonal valamennyi fontos jellemzőjét, a tényszerű és számszerű adatoktól kezdve a nehézségek szubjektív értékeléséig bezárólag.

Sas út (a Zawrattól a Kereszt-nyeregig) – a Zawrattól (Zawrat) a Zerge-hegyig (Kozi Wierch) egyirányú, kivéve a Zerge-csorbában (Kozią Przełęcz) található, mindkét oldalról megközelíthető kereszteződést. További szakasza kétirányú.
A Sas út útvonala: Zawrat (Zawrat, 2158 m) – Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) – Felső-Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełączka Wyżnia, 2201 m) – Honoratka-szakadék (Honoratka) – Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m) – Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) – Felső-Zerge-csorba (Kozia Przełęcz Wyżnia, 2240 m) – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) – Buczyna-völgyi-csorba (Przełęcz nad Buczynową Dolinką, 2225 m) – Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) – Fekete-Barát-kémény (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) – Hátsó-Sieczka-csorba (Zadnia Sieczkowa Przełączka, 2194 m) – Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m) – Középső-Sieczka-csorba (Pośrednia Sieczkowa Przełączka, 2218 m) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) – Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka, 2200 m) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m) – Gránát-csorba (Granacka Przełęcz, 2145 m) – Alsó-Sas-csorba (Orla Przełączka Niżnia, 2135 m) – Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego, 2125 m) – Nowicki-csorba (Przełęcz Nowickiego, 2105 m) – Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m).

Rohács-gerinc (a Pálenica-hágótól a Volovecig) – ebben az összehasonlításban csak az útvonal főbb pontjait vesszük figyelembe, megkerülve az útvonal néhány igényes és látványos részét, melyet jelzett út hiányában turisták nem látogathatnak. Az útvonal végig kétirányú.
A Rohács-gerinc útvonala:
Pálenica-hágó (Sedlo Pálenica, Jałowiecka Palenica, 1573 m) – Bölényes (Zuberec, Zuberski Wierch, 1753 m) – Kis-Szilfás (Malá Brestová, Mała Brestowa, 1903 m) – Szilfás (Brestová, Brestowa, 1934 m) – Elülső-Szalatin-nyereg (Salatínske sedlo, Skrajna Salatyńska Przełęcz, 1870 m) – Szalatin (Salatín, Salatyński Wierch, 2048 m) – Középső-Szalatin-nyereg (Prostredné Salatínske sedlo, Pośrednia Salatyńska Przełęcz, 2012 m) – Kis-Szalatin (Malý Salatín, Mały Salatyn, 2046 m) – Szalatin-púp (Salatínska kopa, Salatyńska Kopa, 1925 m) – Hátsó-Szalatin-nyereg (Sedlo u Zvonu, Zadnia Salatyńska Przełęcz, 1907 m) – Zsarátnok (Spálená, Spalona Kopa, 2083 m) – Zsarátnok-nyereg (Spálené sedlo, Spalona Przełęcz, 2055 m) – Bojtár (Pachoła, Pachoł, 2167 m) – Bánya-nyereg (Baníkovské sedlo, Banikowska Przełęcz, 2040 m) – Bánya-hegy (Baníkov, Banówka, 2178 m) Retesz-nyereg (Sedlo nad Závratmi, Przełęcz nad Zawratami, 2050 m) – Vastag-púp (Hrubá kopa, Hruba Kopa, 2166 m) – Vastag-hajlat (Hrubá priehyba, Hruba Przechyba, ok. 2100 m) Három-púp (Tri kopy, Trzy Kopy, 2136 m) – Szomorú-nyereg (Smutné sedlo, Smutna Przełęcz, 1963 m) – Smutný zvorník, Smutny Zwornik (1980 m) – Nohavice, Nogawica (2052 m) – Placslivo (Plačlivô, Rohacz Płaczliwy, 2125 m) – Rohácsi-nyereg (Roháčske sedlo, Rohacka Przełęcz, 1955 m) – Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč, Rohacz Ostry, 2088 m) – Jamniki-hágó (Jamnícke sedlo, Jamnicka Przełęcz, 1908 m) – Volovec (Volovec, Wołowiec, 2064 m).

Mindkét útvonal nagyon impozáns, több kilátóponttal és nagyon érdekes magashegyi környezettel, melyek nehézségi szintjének összehasonlítása is vitatható lehet. Az azonban nem kétséges, hogy a Sas út tekinthető a Magas-Tátra legnagyobb kihívást jelentő turistaútjának, míg ugyanez igaz a Rohács-gerincre a Liptói-Tátrában. Ezeken a gerinceken történő biztonságos közlekedéshez szükség van megfelelő felszerelésre (pl. megfelelő lábbeli), magashegyi tapasztalatra, arra, hogy a kitett helyeken is nyugodtak tudjunk maradni (ideértve a teljes szédülésmentességet), valamint kellő óvatosságra…

Szubjektív összehasonlítás:
Sas út (teljesen bejárva): érdekes módon ez a híres útvonal többnyire a gerinc alatt fut, csak különböző nehézségi fokú kisebb része vezet a csipkézett hegygerincen és kihívást jelentő sziklás terepen.
Rohács-gerinc (részben bejárva): ez az útvonal szinte teljes hosszában a hegygerincen vezet.

Az útvonalak szintkülönbsége (a megközelítésük nélkül):
Sas út: kb. 1020 m.
Rohács-gerinc (a Pálenica-hágótól a Volovecig): kb. 1790 m, ellenkező irányban 1301 m (valószínűleg alábecsült értékek.

Az útvonalak hossza (a megközelítésük nélkül):
Sas út: kb. 4,3 km.
Rohács-gerinc: kb. 12,3 km.

Az útvonalak szintideje a térképek szerint:
Sas út: 7 óra
Rohács-gerinc (a Pálenica-hágótól a Volovecig): 9 óra 55 perc, ellenkező irányban 9 óra 40 perc.
Erős tempót diktálva ezeket az időket lehet csökkenteni, én azonban a nyugodt tempót ajánlom, mivel mindkét útvonal nagyon vonzó, a kilátás gyakori megállásra ösztönöz, amely jelentős mértékben növelheti a szintidőt (különösen azért, mert az útvonalak megközelítése is időigényes, és a túra tervezése során ezt is figyelembe kell venni).

Érintett csúcsok:
Sas út: az útvonal 6 csúcsot érint: Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) – Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m, az útvonal legnagyobb tengerszint feletti magasságban fekvő pontja) – Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m). A nyomvonalon található további csúcsokat traverzálja az útvonal.
Rohács-gerinc: az útvonal 16 csúcsot érint: Bölényes (Zuberec, Zuberski Wierch, 1753 m) – Kis-Szilfás (Malá Brestová, Mała Brestowa, 1903 m) – Szilfás (Brestová, Brestowa, 1934 m) – Szalatin (Salatín, Salatyński Wierch, 2048 m) – Kis-Szalatin (Malý Salatín, Mały Salatyn, 2046 m) – Szalatin-púp (Salatínska kopa, Salatyńska Kopa, 1925 m) – Zsarátnok (Spálená, Spalona Kopa, 2083 m) – Bojtár (Pachoła, Pachoł, 2167 m) – Bánya-hegy (Baníkov, Banówka, 2178 m, az útvonal legmagasabban fekvő pontja) – Vastag-púp (Hrubá kopa, Hruba Kopa, 2166 m) – Három-púp (Tri kopy, Trzy Kopy, 2136 m) – Smutný zvorník, Smutny Zwornik (1980 m) – Nohavice, Nogawica (2052 m) – Placslivo (Plačlivô, Rohacz Płaczliwy, 2125 m) – Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč, Rohacz Ostry, 2088 m) – Volovec (Volovec, Wołowiec, 2064 m). A nyomvonal felvisz valamennyi fenti csúcsra.

Az útvonalak megközelítése (szálláslehetőségek):
Sas út: megközelítés a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – elérhető a Zawrat, a Zerge-csorba, a Zerge-hegy és a Kereszt-nyereg. Megközelítés a Gąsienica-völgyből – elérhető a Zawrat, a Zerge-csorba, a Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego), a Déli-Gránát-csúcs, az Északi-Gránát-csúcs és a Kereszt-nyereg. Mindkét völgyben menedékház.
Rohács-gerinc: a helyzet egy kicsit bonyolultabb, a turisták több lehetőség közül választhatnak attól függően, hogy hol, a gerinctől milyen messze van a szállásuk, milyen messziről közelítik meg a gerinctúra kezdetét. Bölényfaluból (Zuberec) és a Rohácsi-völgyből (Roháčska dolina): elérhető a Pálenica-hágó, a Szilfás, a Bánya-nyereg, a Szomorú-nyereg és a Volovec; szálláslehetőség a Zverovka menedékházban és környékén. A Jalóci-völgyből (Jalovecká dolina): elérhető a Pálenica-hágó, a Szalatin és környéke, a Bánya-nyereg; szálláslehetőség a völgy torkolatánál, vagy kissé távolabb, a Chata pod Náružím menedékházban. A Zsári-völgyből (Žiarska dolna): elérhető a Bánya-hegy, a Szomorú-nyereg és a Placslivo; szálláslehetőség a Zsári menedékházban. A Jamniki-völgyből (Jamnícka dolina): elérhető a Placslivo és a Jamniki-hágó; szálláslehetőség a völgy torkolatánál.

Technikai nehézségek:
A két útvonal technikai nehézsége hasonló, bár úgy tűnhet, hogy a Sas úton nehezebb végigmenni, mint a Rohács-gerincen, ezt a különbséget azonban csökkentik a bőségesen beépített mesterséges segédeszközök.

Állóképességi különbségek:
A Rohács-gerinc egy kicsivel talán nehezebb, bár az alacsonyabb tengerszint feletti magasság miatt némileg több az oxigén, mint a Sas úton, de jóval hosszabb az útvonal, és hosszabb a megközelítése is.

Kitettség:
Jóval nagyobb a Rohács-gerincen. Véleményem szerint ez a leginkább kitett tátrai turistaútvonal – több száz méteres szakadékok a gerinc mindkét oldalán, plusz hatalmas tér körös-körül. A Sas út legtöbb része olyan falak alatt vezet, ahol korlátozott a hely, az útvonalon sok a traverzálás, így a kitettség kevésbé látványos.

Mesterséges segédeszközök:
Sokkal több található a Sas úton (nagyon sok lánc, több fémhágcsó, két létra – jelentősen megkönnyítik a haladást a nehéz terepen). A Rohács-gerincen is vannak láncos részek, de jóval rövidebb szakaszon. Közülük néhányat (pl. a Hegyes-Rohácson) csak pár évvel ezelőtt szereltek fel, ám néhány kitett szakaszon a segédeszközök hiánya miatt megkerülhetjük a nehéz részeket.

A törmelékes, kavicsos talaj okozta nehézségek
Az ilyen talaj alattomos, veszélyes, nagyobb körültekintést és koncentrációt igényel, különösen lefelé menetben. Ez a Rohács-gerinc nagy negatívuma, melynek több szakaszát is apró, kavicsos kőzet borítja, néhány bizonytalan lemenet könnyen problémát okozhat, mint pl. a Szalatin, az Elülső-Szalatin-nyereg, a Bojtár, a Bánya-nyereg, a Három-púp és a Szomorú-nyereg környékén. A Sas út ebből a szempontból sokkal jobban áll, csak két rövidebb szakaszon találhatunk törmelékes, apró kavicsos talajt, mégpedig az Északi-Gránát-csúcs és a Gránát-csorba között, valamint a Buczyna-tornyok traverzálása során. Mindkét útvonalon körültekintőnek kell azonban lenni az esetlegesen lehulló nagyobb kövek miatt.

A technikai nehézségek intenzitása:
Ez természetesen szignifikánsan magasabb a Sas út esetében (szinte az egész útvonal technikai próbatétel), míg a Rohács-gerincen előfordulnak lazább szakaszok, amelyek keverednek az igényesebb szakaszokkal (érdemes megnézni a két útvonal hosszát és szintidejét, a Sas út alig valamivel kevesebb idő alatt járható végig, mint a Rohács-gerinc, annak ellenére, hogy hossza kb. harmada a gerincútnak).

Nagyobb kihívást jelentő szakaszok:
Sas út: Zerge-csorba – Zerge-hegy (különösen a párkány és a Zerge-bástyára történő felmenet kezdete, valamint a Zerge-bástyáról a Zerge-hegyre történő átmenet).
Rohács-gerinc: éles gerincszakaszok segédeszközök nélkül a Bánya-hegy és a  Retesz-nyereg között (különösen azon a helyen, ahol egy sziklalemez, amely után összeszűkül a gerinc), szintén segédeszközök nélküli éles gerincszakaszok a Hegyes-Rohács és a Placslivo között, valamint átmenet a Hegyes-Rohács tetején.

Összesített vélemény:
Azt gondolom, hogy a Sas út sokkal nehezebb (ennek egyik fő oka a technikai nehézségek intenzitása), emellett a Sas út sokkal népszerűbb, mint a Rohács-gerinc, utóbbi esetében azonban a legtöbben sok helyen letérnek a jelzett útról, ezzel megkerülik a legfrekventáltabb, kitett szakaszokat.

Szubjektív értékelés:
Sas útRohács-gerinc
Állóképességet igénylő nehézségek: 10/10, 10/10.
Kitettség: 8/10, 10/10.
Technikai nehézségek: 10/10, 10/10.
Terep nehézségei: 10/10, 10/10.
Törmelékes talaj okozta behézségek: 3/5, 5/5.
Laza kövek okozta nehézségek: 5/5, 5/5.
Összesítve: 46/50 (nagyon nehéz), 50/50 (nagyon nehéz).

Amennyiben a Sas úton kevesebb technikai segédeszköz lenne beépítve, vagy az útvonal nagyobb része vezetne közvetlenül a gerincen (nehéz sziklás terepen, a csipkézett gerincen, mint pl. a Nyugati-Tátra főgerincén), nem lenne kétséges, hogy melyik útvonal jelent komolyabb kihívást a turisták számára. Figyelembe véve azonban a nagyobb fizikai állóképességet (és az ehhez kapcsolódó technikai felkészültséget) igénylő nehézségeket, mint pl. a sokkal nagyobb kitettség, valamint a hosszabb instabil szakaszokat (törmelék, apró kavicsok, laza kövek), úgy vélem, a Rohács-gerinc nehezebb útvonalnak tekinthető, mint a Sas út…

Forrás és fotók: http://kamilfilipowski.blog.pl
Hirdetés
Hirdetés