Nyári menetrend a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/23
Hirdetés
A szlovák vasúttársaság (ZSSK) június közepétől szeptember közepéig harminc percenként indít járatokat a Magas-Tátrában. A nyári szezonban a Tátrai Villamos Vasúton (TEŽ) és a Fogaskerekű Vasúton (OŽ) is gyakrabban járnak a vonatok. A vasúttársaság információi szerint a Magas-Tátrában tíz százalékkal növelik a közlekedés volumenét a Tátrai Villamos Vasúton (TEŽ) a Poprád – Ótátrafüred – Csorbató (Poprad-Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso) vonalon, és még ennél is nagyobb mértékben, húsz százalékkal nő a járatok száma a Fogaskerekű Vasúton (OŽ), a Csorba–Csorbató (Štrba–Štrbské Pleso) vonal. Számokban kifejezve ez tizenkét vonattal jelent többet az eddiginél, nyolc személyvonattal bővül a kínálat a fogaskerekűn, négy személyvonattal több lesz a Tátrai Villamos Vasúton. Az Ótátrafüred – Tátralomnic (Starý Smokovec – Tatranská Lomnica) vonalon nem növelik a járatok számát, de szükség esetén megkettőzhetik a szerelvényeket. A vonatok teljes menetrendje itt tölthető le.

A járatsűrítést a Magas-Tátrai Régió Idegenforgalmi Szervezetei és a ZSSK vasúttársaság együttesen finanszírozzák. A vasúttársasághoz az elmúlt évben nagyon sok panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy a Magas-Tátrában közlekedő járatok túlzsúfoltak. A ZSSK idén javítani szeretne a helyzeten, ezért fogott össze a helyi idegenforgalmi szervezetekkel. A nyári hónapokban a Tátrai Villamos Vasúton és a Fogaskerekű Vasúton megduplázódik, sőt, megháromszorozódik az utasok száma. Tavaly például csak június és szeptember hónapok között a ZSSK több mint egymillió utast szállított vonatain – ez több mint a fele volt az egész évi utasszámnak a Magas-Tátra vasútvonalain. Az idei évben még több utast várnak a nyári időszakban, hiszen az arra jogosultak (nyugdíjasok, diákok) a Tátrai Villamos Vasúton és a Fogaskerekű Vasúton is díjmentesen utazhatnak.
A Magas-Tátrába könnyen – egy átszállással juthatunk el Budapestről is. A legegyszerűbb, ha korán reggel indulunk a Rákóczi IC-vel, 6:30-as indulással a Keletiből. Ezzel 9:58-kor Kassára érkezünk, s itt a 606-os gyorsvonatra szállunk, ami 10:14-kor indul, Poprádon pedig 11:29-kor, Csorbán 11:45-kor áll meg. Visszaúton a 607-es gyorsvonat Pozsony irányából Csorbán 16:15-kor, Poprádon pedig 16:30-kor áll meg, Kassára 17:46-kor érkezik. Innen 18:02-kor indul a Rákóczi IC, ami Budapest Keleti pályaudvarra 21:30-kor érkezik.

Forrás: http://iho.hu; Fotó: naTatry.pl; Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés