2015 – Évfordulók éve a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/17
Hirdetés
2015 az évfordulók éve a Magas-Tátrában. Több, a hegység életében jelentős szerepet játszó történelmi esemény kerek évfordulójára kerül sor ebben az évben, közülük több olyan is van, melyhez kapcsolódóan ünnepi megemlékezésekre, különböző turistacsalogató programokra is sor kerül. Május 26-án Csehország fővárosában, Prágában rendezték meg a „Magas-Tátra napja” elnevezésű rendezvényt, melynek keretében többek között bemutatták a „Csehek nyomai a Magas-Tátrában” (Česká stopa v Tatrách) című, most megjelent könyvet is (a tervek szerint a közeljövőben megjelenik majd a szlovákok, lengyelek, németek és magyarok nyomait bemutató kiadvány is – a szerk.).

A rendezvénysorozaton a Magas-Tátrát Jan Mokoš, Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere, Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője, az egykori teherhordó, Peter Petras, a Rainer-kunyhó gondnoka, valamint Vojtech Rušin csillagász képviselte. A program csúcspontjaként az ismert rendező, több tátrai természetfilm alkotója, Pavol Barabáš mesélt a résztvevőknek a természetfilm készítés rejtelmeiről.

450 éve kirándult az első, név szerint ismert turista a Magas-Tátrában
450 évvel ezelőtt, 1565 Pünkösdjén kirándult az első, név szerint ismert turista a Magas-Tátrában. Albert Lasky késmárki várkapitány felesége, Beata Łaska hajtotta végre az első, írásban is rög­zített kirándulást a Magas-Tátrában, aki abban az évben Késmárkról nagy kísérettel a Tátrába, későbbi kutatások szerint valószínűsíthetően a Késmárki-Zöld-tóhoz kirándult.

400 éve történt az első tátrai csúcsmászás
400 évvel ezelőtt, 1615 júniusában Frölich Dávidot (1595-1648) geográfus, kalendáriumkészítő, csillagász és matematikus polihisztor, a XVII. század egyik legtermékenyebb kalendáriumszerzője nagy hírnévre tett szert azzal is, hogy elsőként mászta meg a Magas-Tátra egy általa meg nem nevezett, de szintén általa legmagasabban tartott csúcsát (későbbi kutatások alapján ez valószínűleg a Késmárki-csúcs lehetett). Erről az 1639-ben kiadott Medulla Geograraphiae Practicae című művében, valamint az 1644-ben kiadott Cynosura Viatorum című művében is beszámolt, melyben azt is közölte, hogy már előtte is voltak e csúcson.

150 éves a Rainer-kunyhó
A Magas-Tátra legrégebben épült menedékháza, a Rainer-kunyhó építése 1863-ban kezdődött, és két évvel később, 1865-ben fejeződött be. Alapozás nélküli, kőből épült házat építettek, kis ablakokkal, melyek inkább a szellőzést, mintsem az épület megvilágítását szolgálták. Az épület berendezése priccsekből és egy kandallóból állt, tetejét zsindelytetővel borították, falának réseit mohával tömték be. A házikóban nem volt alkalmazott, és hivatalosan nevet sem adtak neki, de a vendégek spontán Rainer-kunyhónak kezdték nevezni.

120 éve érkezett az első vonat a Tátrába
120 évvel ezelőtt, 1895. szeptember 1-én érkezett az első vonat a Magas-Tátrába, mégpedig Poprádról Tarpatakon át Tátralomnicra. A vasúti összeköttetés megvalósítása jelentős lépés volt abban az irányban, hogy a Magas-Tátra elérhetővé váljon nem csak Magyarország, de szinte teljes Közép-Európa gazdagabb rétegei számára. Ez nagyon gyorsan tükröződött nem csak a vendégek összetételében, de a Tátra gyors ütemű fejlődésében is.

115 éve érkezett az első autó a Tátrába
Az első autó 1900. augusztus 28-án Poprádról Nagyszalókon át érkezett Ótátrafüredre. Ez egy katonai jármű volt, amelyet azokban a napokban teszteltek a poros úton, ennek során jutott el a Szepességbe és a Tátra körútra. A Magas-Tátrában hatalmas érdeklődés övezte a „motorkocsi” megjelenését, annak legénységét különböző műsorokkal szórakoztatták, és díjmentes tartózkodást biztosítottak számukra.

90 éve írták alá a krakkói jegyzőkönyvet
90 évvel ezelőtt írták alá Lengyelországban a Tátrai Természetvédelmi Park létrehozásáról szóló ún. „Krakkói jegyzőkönyvet”.  Ebben Karel Domin, a prágai Károly Egyetem európai hírű botanikusa vezetésével neves csehszlovák és lengyel tudósok kötelezték el magukat egy nemzetközi védett terület létrehozása mellett a Tátrában.

80 éve rendezték az első sí-világbajnokságot a Tátrában
80 évvel ezelőtt, 1935-ben rendezték az első északi sí-világbajnokságot a Magas-Tátrában. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) az általa szervezett sportági versenyeket 1925-ben és 1927-ben ún. Rendezvous-, 1929–1931 és 1933–1935 között pedig FIS-versenyek néven rendezte. A sorozatot 1937-től nevezték hivatalosan is világbajnokságnak, de a szövetség a korábbiakat is vb-nek ismerte el.

Hirdetés
Hirdetés