Újjáépítik az Ilona és a Flóra villát Ótátrafüreden Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/21
Hirdetés
Ótátrafüreden még ebben a hónapban megkezdődik két, a XIX. század második felében épült villa, a nemzeti kulturális emlékként számon tartott Ilona villa és Flóra villa felújítása. „Május végéig szeretnénk megkezdeni a munkákat, amennyiben addig sikerül aláírni a szerződést a kivitelezővel” – mondta el Ján Mokoš, Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere. A két épület helyreállítása 2005-től napirenden volt, a történelmi épületek teljes rekonstrukciójához szükséges forrásokat miniszteri jóváhagyással tavaly ősszel szavazta meg a város önkormányzata. Az épületek felújítása európai uniós források felhasználásával válik lehetővé, a munkák még ebben a hónapban elkezdődnek.

A belső bontási munkákat eredetileg már a télen el szerették volna kezdeni, adminisztrációs okokból azonban ezek a munkák csak most kezdődhetnek meg. „Nagyon hosszú és bonyolult volt a közbeszerzési pályázat, ennek következtében a pályázati anyagok nem voltak eléggé egyértelműek. Hiányoztak belőlük bizonyos dokumentumok, a szükséges referenciák, és maguk az épületek is rendkívül bonyolult szerkezetűek” – magyarázza az önkormányzat illetékese. Az önkormányzat mindkét villát egyszerre szeretné felújítani, mivel a munkákat szeptember végégi be kell fejezni.
Ilona villa; Fotó: Vladimír Sokolovsky
A szakember szerint a kivitelezőnek az Ilona villa helyreállításával lesz nehezebb dolga. „Ez egy nagyon lepusztult állapotban lévő épület. Az épület karbantartására régóta nem voltak források, több éve üresen áll” – mondta a szakember. Az épület 1889-ben az Alice villa közelében épült, onnan költöztették át néhány évvel később új, mai helyére, a Grand Hotel fölé. Ahogy az önkormányzat illetékese elmondta, a munkások az évek óta romos épületet valószínűleg elbontják, majd eredeti formájában újra felépítik. „A döntő szót az épület statikai állapota mondja majd ki, mivel itt egy védett műemlék épületről beszélünk. A felújított Ilona villát a jövőben képzési központként kívánják hasznosítani. A villa felújításával kapcsolatban a városháza már túl van egy peres eljáráson, melyből a város végül győztesen került ki, három évvel ezelőtt 7500 €-t nyert egy perben. Ezt az összeget az épületek tervezése során használták fel, tavaly pedig több mint 880 ezer €-hoz jutott a város, melyet teljes egészében a villák felújítására fordítanak.
Ebből a Flóra villa helyreállítására kb. 408 ezer €-t irányzott elő az önkormányzat. A jelenlegi helyén 1861-ben felállított épületet az legutóbbi években kiállító teremként használták, ezt azonban három évvel ezelőtt megszüntették, mivel az épület olyan rossz állapotban volt, hogy az veszélyeztette a kiállított tárgyakat. A villa a teljes felújítás után ismét a művészeteket szolgálja majd, ráadásul a tetőtér kihasználásával bővül a kiállítótér. A város már 2007-ben közel 8000 €-t fektetett az épület felújítását célzó dokumentációk elkészítésébe. A karbantartási és felújítási munkák során eltávolítják az épületről az oda nem illő részeket, teljesen felújítják az épület tartószerkezetét, a tetőt, a falakat, a homlokzatot és a műszaki berendezéseket. „Ennél az épületnél is érvényes, hogy meg kell őrizni az épület eredeti külső megjelenését” – zárta mondandóját a szakember.

Forrás és fotók: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés