Turistautak tavaszi helyreállítása a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/27
Hirdetés
A jég, a hó és a heves esőzések rendszeresen kisebb-nagyobb károkat okoznak a turistautakon a Tátrában. A nyári szezon közeledtét jelentő iskolai kirándulások kezdete előtt több mint 400 km jelzett turistaúton – amelyre nem vonatkozik a téli zárlat – válik szükségessé a károk helyreállítása. „Áttekintjük a turistautak állapotát, különösen a járhatóságukat. Ellenőrizzük, milyen állapotban vannak a hidak és a korlátok. A tél végén a turistautakat megtisztítjuk a hóolvadás során lerakódott jégtől” – mondta el a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) egyik szakembere. A szakemberek azt feltételezik, hogy nem kevés munka vár rájuk. „Kitisztítjuk a vízátvezető csatornákat, eltávolítjuk az utakra dőlt fákat, egyes szakaszokon visszavágjuk a benőtt törpefenyőket, és ahol szükséges, megerősítjük az esőbeállókat” – mondta Pavel Spitzkopf.

Felsőhági környékén kicsit nehezebb munka vár az erdészekre, így a Felkai-völgy (Velická dolina) egyes részein a turistautakat meg kell tisztítani a rájuk sodródott szikláktól. A Liptói-Tátrában, Habovka környékén viszont folytatódik az elmúlt évi szélviharban kidőlt fák kitermelése. Tekintettel arra, hogy az érintett terület többnyire rendkívül meredek, ahol az elmúlt szezonban ráadásul nagyon mostoha időjárás uralkodott, nem volt könnyű biztosítani a turistautak közelében a folyamatos munkavégzést. Most viszont a magas hótakaró nehezíti a munkákat, ezért a szakemberek nagyon várják az olvadást, hogy a turistaszezon elejére befejezhessék a munkákat.
A turistautak egyes szakaszain viszont komolyabb javításokra is szükség lenne. A szakemberek ebben az évben nagyobb javításokat szeretnének végezni a Rohácsi-völgyben (Roháčska dolina), a népszerű Rohácsi-vízesés (Roháčsky vodopád) környékén, szeretnék felújítani a Bánya-nyeregbe (Baníkovské sedlo) vezető szerpentint, valamint helyreállítani a Foltos-völgyben (Látaná dolina) a Rét-hegyre (Lúčna) vezető turistautat. Ugyancsak a Liptói-Tátrában, a Fehér-szikla erdészháztól (Horáreň Biela skala) a Fehér-sziklákig (Biela skala) vezető turistaút az elmúlt évben le volt zárva. Erre egyes szakaszokon a kidőlt fák, más részeken viszont az utat eltorlaszoló letörött faágak miatt volt szükség. Az erdészeknek ezt az útvonalat is meg kell tisztítani és járhatóvá kell tenni.
A Tátrai Nemzeti Parknak a legnagyobb problémát a munkák pénzügyi fedezetének előteremtése jelenti. A nemzeti parknak juttatott állami támogatás az elmúlt 10 évben csökkent. A kisebb ráfordítható összeg viszont nem tükröződhet a turistautak állapotán, ezért most, vagy később, egy esetleges vészhelyzetben mindenképpen el kell végezni azokat a nagyobb javításokat, amelyek az átlagosnál többe kerülnek. Az anyagi fedezet mellett nem kis nehézséget jelent olyan szakembereket találni, akik jó minőségű munkát képesek végezni a turistautakon.
A tátrai erdészek idén több újdonsággal – pl. új hidak, asztalok és padok – szolgálnak a turistáknak, elmondták viszont, hogy a turistautakon továbbra sem kívánnak szemétgyűjtőket kihelyezni. A nyolcvanas-kilencvenes években, amikor voltak hulladékgyűjtő edények az utak mentén, ezek általában elégtelennek bizonyultak. Ezeket napi rendszerességgel kellett üríteni, ami viszont magas költségekkel járt. A szakemberek szerint a turistautakon hulladékgyűjtő edényeket elhelyezni a turizmus történetének legnagyobb melléfogása volt. A legjobb megoldásnak továbbra is azt tartják, ha mindenki leviszi magával a túra során keletkezett hulladékot.
Ha nem történik semmi rendkívüli, a turisták a következő nyári szezonban korlátozás nélkül használhatják majd a kijelölt turistautakat.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés