Hegyi kalandok a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/23
Hirdetés
Magas-Tátra. Szlovákul Vysoké Tatry. Egy magashegység, ami mindenkit vár. Egy 2000 méter feletti csupasz kőbirodalom, amely csipkés csúcsaival, kristálytiszta, kék és zöld vizű hegyi tavaival mindenki szívét meghódítja. Sok helyen lánccal segített sziklamászások tesznek próbára, de egyben meg is dobogtatják a túrázók szívét. Egy feledhetetlen túra élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Amióta csak jártam a Magas-Tátrában, nem tudok szabadulni tőle. Varázslatos. Csábítóan bűbájos nyáron, kedvesen hívogatnak az árnyékos fenyőerdők, a napsütötte hegycsúcsok, a zajos menedékházak, a jóleső és jéghideg helyi sör, amit még 2200 méteren is frissen csapolnak! Jéghideg, de pazar látványt kínál télen, mikor mindent birtokba vesz a hó és a jég, amikor a lentebb fekvő menedékházak melegében jólesik a forró tea, a forralt bor és a bátrabbaknak a helyi specialitás, a fenyőpálinka (borovička). A Magas-Tátrába nem lehet rosszkor menni, mert az év minden egyes szakában rejt valami szépet magában!

A Magas-Tátra szerintem legnagyobb előnye, hogy mindent kínál, amit egy magashegységtől elvár az ember: a könnyed, pár órás / félnapos túrák mellett már komolyabb, egész napos túrákat is tehetünk, mászhatunk sziklákat és kapaszkodhatunk a láncos szakaszokon, majd erőfeszítéseinket gyönyörű kilátás jutalmazza. Eközben a Magas-Tátrához nem kell előképzettség vagy speciális felszerelés, egy kényelmes túracipő bőven elegendő. És ez a túraparadicsom alig pár órányi autózásra van tőlünk!
A Magas-Tátrába érdemes kiruccanni egy hosszú hétvégére is, ugyanis az egynapos túrák is bővelkednek kalandokban. Indulhatunk a hegy lábánál fekvő településekről is, nagyon kellemes bemelegítést ígér például a Stary Smokovecből induló turistaút a völgyek felé. A szemfülesebbek foglalhatnak szállást az alacsonyabban fekvő menedékházakban is, azért mégiscsak hangulatosabb itt tölteni az első éjszakát, mint odalent. Az igazi túrakedvelőknek azonban azt ajánlom, szánjanak jó pár napot a Tátrára, és járják végig. Nekem volt szerencsém a Csorba-tótól a Zöld-tóig végigjárni a hegységet, több napos hátizsákos meneteléssel, de azt az érzést nem lehet leírni. Az ember teljesen kikapcsol, azonosul a természettel: jókat kirándul, kellemesen elfárad, élvezi a szlovák konyha remekeit: a sztrapacska (bryndzové halusky) és a juhturóval töltött „derelye” (bryndzové pirohy) kötelező!
A kirándulásokat egészen különlegessé teszi, ha nem kell sietnünk le a hegyről, hanem fent alszunk valamelyik menedékházban. Késő délutánra megfogyatkozik a tömeg, és csak azok maradnak a ház környékén, akik fent is töltik az éjszakát. A lemenő nap fényében rózsaszínben tükröződnek vissza a felduzzadt patakmederben a környező csúcsok, aranysárga fényben fürödnek a hegy lábánál elterülő nagyvárosok (Poprad, Svit), a hűvösödő esti levegőben vígan száll a gitár- és énekszó. Miután elköltjük ízletes és kiadós vacsoránkat, előkerülnek a petróleumlámpák és a lengyel énekszó közben elővesszük a magyar kártyát is. Mikor kezd elnyomni az egész napos menetelés és a sör, csöndben nyugovóra térünk. 9 óra után megüli a csend a házat, hiszen hajnalban ismét útra kelünk!
Ne felejtsük el azonban, hogy a Magas-Tátra - a látszat ellenére - nagyon zord magashegység is tud lenni! Soha ne induljunk el egyedül, kellő fizikai és szellemi felkészültség, térkép és feltöltött mobiltelefon nélkül! Az útvonalak nagyon jól ki vannak táblázva, és sok helyen a segélykérő telefonszámok is jelezve vannak. Természetvédelmi okokból és balesetveszély miatt a magasabban fekvő útvonalak csak nyáron járhatóak, az éppen aktuális útvonalakról célszerű előre tájékozódni.
A tátrai lehetőségekről, a menedékházakról, a tömegközlekedésről és a felvonókról elég sok és pontos leírás található a neten. A szállásokat is érdemes felkeresni és a szimpatikusaknál megszállni, de augusztusi időpont esetén mindenképp célszerű előre foglalni. Túrázni egész évben lehet és érdemes, de a legszebb időre augusztusban van a legtöbb esély.
Végezetül, kívánom Mindenkinek, hogy jusson el a Magas-Tátrába és szeresse meg legalább annyira, mint amennyire én imádom!

Forrás: http://www.goreturak.hu; Fotó: Devotee
Hirdetés
Hirdetés