Egy tátrai tragédia tanulságai Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/02
Hirdetés
Február közepén két lengyel turista eltűnése és halála a Lengyel-Öt-tó völgyében meglehetősen heves reakciókat váltott ki az internetezők körében. Mindez valószínűleg azért történt így, mert egyikük a lengyel Tátra-járók körében jól ismert személy volt. Talán ez a tragédia lehetőséget ad alaposabban mérlegelni, hogy téli körülmények között elinduljunk-e a hegyekbe.
Tanulságok a múltból
Gyakran hallunk hírt a hegyekben történt balesetekről, azonban azt láthatjuk, hogy az áldozatok legtöbbször „turisták”, „hegymászók”, „férfiak”, „nők” – számunkra ismeretlen személyek. Ők valahol ott a hegyen, messze tőlünk halnak meg. A balesetről szóló hírek alatt olvasható hozzászólásokból azt gondolhatjuk, hogy nem voltak kellően megfontoltak, felkészültek, nem volt megfelelő a felszerelésük.

Ez a mostani tragédia azonban más. Név szerint ismerjük az áldozatokat, sokan közülünk beszéltek velük. Nem valahol ott haltak meg a hegyen, hanem a Siklawa-vízesés melletti, téli időszakban nem javasolt úton, melyet a legtöbben jól ismerünk. Tudjuk, hogy kellően tapasztaltak voltak. Sőt, azt is, hogy csak egy „kis” lavina ölte meg őket. A hegyeknek kis ereje is képes volt legyőzni a „nagyokat” saját környezetében…

Tanulságok a jelenben
Ez azt is jelenti, hogy mi emberek semmik vagyunk a természet erejéhez képest. Tudásunk, tapasztalatunk, az összes megtett kilométer néhány másodperc alatt elveszítheti az értelmét. Mi értelme van tehát a hegyekben túrázni? Ezután csak meghalni mehetünk a hegyekbe?
Természetesen nem! Mindkét férfi, akik a Lengyel-Öt-tó völgyéből ereszkedtek le, ahogy mi mindannyian nem meghalni ment a hegyekbe. Éppen ellenkezőleg – élni. Élni igazán, minden erejével. De nagy kockázatot vállaltak. A kérdés az, hogy vajon tudatosan-e?

Tanulságok a jövőre
A hegyekben történő téli túrázás során az utóbbi években sok tapasztalt turista életét követelte. De ha megölt két tapasztalt túrázót, akkor mi van a többiekkel, akik a szükséges ismeretek és eszközök nélkül indulnak a hegyekbe? Milyen sors vár rájuk?
Azt hiszem, a téli hegymászást meg kellene hagyni a megfelelő tapasztalattal rendelkező turisták számára. Azoknak, akik a téli hegyekbe indulva megveszik a lavinadetektort, a szondát és a lapátot, és beruháznak egy lavinamentő hátizsákra. Azoknak, akik elvégeznek egy lavina ismereti tanfolyamot, megtanulják, és a területen alkalmazni is tudják az ott hallottakat. Azoknak, akik nem megfelelő körülmények között inkább otthon maradnak. Azoknak, akik megfogadják a tanácsot, és ha kell, már az elején visszafordulnak. Hogy kevés ilyen turista van? Na és? Ha a Tátra nyáron a tömegek számára jelent kikapcsolódást, télen csak a kellően felkészülteknek kellene itt tölteni az időt…

Forrás: http://portaltatrzanski.com; Fotó: Szendrei Júlia
Hirdetés
Hirdetés