Jeges história Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/22
Hirdetés
Ma, amikor a jégkorongmérkőzéseken néha szinte öldöklő csata folyik a csapatok között, szinte csodának tűnhet, hogy valaha milyen könnyedén és barátian játszották ezt a sportot. Sőt, maga a mérkőzésnek helyet adó jégpálya sem úgy nézett ki, mint napjainkban, nem volt tető a játékosok feje felett, és nem voltak palánkok sem. Az 1925-ös Európa-bajnokságot például a Csorbai-tó befagyott jegén rendezték meg. A franciaországi Chamonix-ban 1924-ben rendezték meg az I. Téli Olimpiai Játékokat. Ennek jégkorongtornáján Csehszlovákia válogatottja is részt vett, legyőzve például a sportág alapítójaként számon tartott Kanadát.

Az I. téli olimpia versenyeit eredetileg a Télisportok Nemzetközi Hete néven rendezték meg, amely az 1924-ben Párizsban megrendezett nyári olimpia előfutáraként a téli sportágakat volt hivatott népszerűsíteni. Miután a sportesemény nagy sikert aratott, attól kezdve a téli sportok ünnepeként rendszeresen megrendezett sporteseménnyé vált.

A XX. század elején a korcsolyázás az arisztokrácia körében kedvelt téli elfoglaltság volt a korcsolyázás. A Dobsinai-jégbarlangban például 7171 négyzetméter jégfelület állt a korcsolyázni vágyó úri közönség rendelkezésére.

A hokiütők és a korong játékba hozásának első kísérletei Tátralomnicon, korabeli képeslapon.

A Csorbai-tó jegén a múlt század 20-as éveiben műkorcsolya versenyeket rendeztek, melynek során nagy hangsúlyt fektettek a kötelező elemekre.

A XX. század elején olyan nagy volt a korcsolyázás népszerűsége, hogy ahol csak lehetett, jégpályákat alakítottak ki. Itt éppen Poprádon, a Gréb-parkban.

A jubileumi, X. jégkorong Európa-bajnokságot eredetileg Prágában, természetes jégen rendezték volna meg. A jég azonban megolvadt, így az eseményt villámgyorsan átvitték a Csorbai-tó befagyott jegére. A torna kezdete előtt két hóvihar is elérte a térséget, a hadsereg segítségével azonban sikerült eltávolítani a havat a tó jeges felszínéről. A második mérkőzés után azonban újabb hóvihar és felmelegedés érkezett, ezért a fennmaradó négy mérkőzést a szervezők áttették az ótátrafüredi teniszpályán kialakított természetes jégpályára. Az aranyérmet Csehszlovákia csapata nyerte meg, Ausztria, Svájc és Belgium előtt.

Forrás és fotók: http://sport.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés