A tátrai csúcsok története – Pavol Barabáš filmsorozata Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/19
Hirdetés
A Tátrát járó honfitásaink egy részének talán ismerősen cseng az 1959-ben született Pavol Barabáš szlovák utazó, filmrendező neve. Egzotikus tájakról, utazásokról, kalandokról forgatott számos nagy sikerű film, mint például az 1998-ban forgatott „118 nap a jég fogságában”, a 2002-ben forgatott „Omo – Út az őskorba”, a 2007-ben forgatott „Ismetelen Antarktisz”, cagy a 2010-ben készült „Mongólia – Dzsingisz kán árnyékában”, és még sok más, nemzetközi filmfesztiválokon díjnyertes film rendezője. Több filmet készített a Magas-Tátráról is, mint például a Wieslaw Stanisławski lengyel hegymászó életéről készült „Szenvedélynek élni” (Žiť pre vášeň) című film, a Tátrát költői képekkel bemutató „Tátra misztérium” (Tatry - mysterium) című film, vagy a hat részes „Tátrai csúcsok történetei” (Príbehy tatranských štítov) című filmsorozat. A fenti, valamint a Pavol Barabaš által készített további filmekről szlovák és angol nyelven bővebben is olvashatunk a filmrendező filmjeit bemutató K2 studio honlapján, a www.k2studio.sk címen. 

A rendező a nyilvánosság számára leginkább kalandos dokumentumfilmjeiről ismert. Forgatott átjárhatatlan őserdőkben, vad folyókon, jeges csúcsokon, mély barlangokban, messze a civilizációtól. Szívesen választ olyan történeteket, amelyekben az ember lehetőségeinek határaihoz ér. A tibeti buddhizmus területe éppenúgy vonzza, mint a természeti népek a dzsungelek rejtett mélyén. Filmjei arról szólnak, hogyan kellene a mai embernek viszonyulnia a Földhöz.
Több felfedező expedíció áll mögötte, a civilizációtól érintetlen kőkorszaki emberek felkutatásától kezdve Új-Guieneai őserdeiben, a Chimantá-hegység óriásbarlangjainak közös fölfedezésén keresztül, az antarktiszon fekvő Ellsworth hegység első bejárásáig. Gyalogosn elérte a Déli- és Északi sarkot, élt Kongó pigmeusaival, és bejárta a világ legnehezebb kanyonját a Trou de Fer-t.
35 filmjét több mint 300 díjjal jutalmazták, a világ minden táján. 2011-ben a Trento-ban a Hegymászófilmek nemzetközi szövetsége külön nagydíjjal jutalmazta operatőri teljesítményét, valamin a világ magashegyi-hegymászó- és felfedező témájú filmjeihez történő hozzájárulását a föld szélsőséges tájain.
A világ minden táján forgatott filmjei mellett pályafutása során több filmet készített a Magas-Tátráról. Közülük napjainkban talán a hat részes „A Tátrai csúcsok történetei” (Príbehy tatranských štítov) című filmsorozata a legnépszerűbb, amelyet több alkalommal is bemutattak a szlovák TV csatornák, és amely három dupla DVD-n is megjelent. A sorozat filmjeinek ismertetése szlovák és angol nyelven olvasható a K2 studió honlapján, ahol a filmek előzetesét is megnézhetjük, valamint a forgatás során készített fotók között is lapozgathatunk. A szlovák nyelvű, angol vagy lengyel felirattal ellátott sorozat a honlapon pár kattintással megrendelhető, a filmek ára magyarországi címre küldött postaköltséggel együtt 30 euro körül van.
A sorozat filmjei a Magas-Tátra jelentősebb csúcsainak első megmászásáról, valamint egyéb érdekes vonatkozásairól mesélnek. A filmek kockáin érdekes történeteket hallhatunk a Magas-Tátra csúcsairól, csodálatosak képekkel kiegészítve. A K2 studió honlapján az alábbiakat olvashatjuk a filmsorozat ismertetőjeként:

„A Magas Tátra Szlovákia szimbóluma – egyúttal menedék és búvóhely azok számára, akik lelküknek nyugalmat és megkönnyebbülést keresnek. Utánozhatatlan atmoszférája és fennköltsége a teljes embert magával ragadja. Aki a Tátra földjére lép, alázattal és tisztelettel érkezzen. Sajátos terület ez, nem tűri sem az őszintétlenséget sem a gőgöt. Ha meg akarják alázni, csak kőarcát fogja mutatni. Ha alázattal szeretnéd megismerni, évezredes titkait fogja felfedni előtted... A film e csodálatosan szép természeti környezetre nyit kaput, a film képkockáin részesei lehetünk a legszebb csúcsok első megmászásának.
Mert minden csúcsnak megvan a saját története...
A Tátra nem csak a térképen megjelölt sziklacsúcsok sorát jelenti, ez csak az idők során kialakult mesterséges ábrázolás. Itt minden csúcsnak és toronynak saját története van. Az erőről, szabadságról, kitartásról vagy akár a halálról. Ismeretlen emberi sorsok rajzolódnak ki a csúcsok függőleges falain, hangzanak át a szél zúgásán, villannak át a csúcsokat övező ködön. Szívjuk magunkba a Tátra illatát, ha másképpen nem, e fotósorozat közvetítésével, amely a hegyek iránti tiszteletből és szenvedélyből született.”

Ennyi bevezető után a következő hetekben három részre bontva szeretném bemutatni a magyar turistáknak ennek a hat részes filmsorozatnak az egyes filmjeit. A fenti ismertetőt, valamint a filmek bemutatását is Pálossy László fordításában olvashatjuk.
Forrás és fotó: http://www.k2studio.sk; Fordította: Pálossy László

Hirdetés
Hirdetés