Óvatosan kritizáljuk a másokat ért baleseteket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/28
Hirdetés
Az utóbbi időben az internetes közösségi oldalakon virágzik a hírekben szereplő, számunkra ismeretlen turistákat ér balesetek negatív felhangú értékelése, különösen akkor, ha valaki lábsérüléssel járó balesetet szenvedett. Úgy tűnik, a közösségi oldalakon mindenki a hegyekben követendő magatartási és biztonsági szabályok szakértője. Néhány nappal ezelőtt a Zawraton történt egy súlyos sérüléssel járó baleset, melynek során egy turista olyan súlyos térdsérülést szenvedett, amely megakadályozta őt abban, hogy saját erőből ereszkedjen le a meredek lejtőn. Az alacsony felhőzet miatt a mentőhelikopter nem tudott felszállni, ezért aztán tíz hegyimentő gyalogosan indult a helyszínre. A hegyimentők tájékoztatása szerint a sérültet 11 órás mentőakciót követően a Lengyel-Öt-tó völgyén át, majd a Mickiewicz-vízeséseket érintve szállították kórházba, a mentőakció 19-én éjjel 1 órakor ért véget.

Mint általában az ilyen esetekben, nem kellett sokat várni az első, a sérültnek címzett kritikus, a mentőakciót szükségtelennek ítélő hozzászólásokra. Ezt a logikát követve gondolhatnánk azt is, hogy a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) minden mentőakciója szükségtelen. Mert miért kellene menteni valakit, aki olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy saját erejéből nem tudja befejezni a túrát? Vagy menteni egy 30 éves tapasztalattal rendelkező, éppen haldokló hegymászót? Ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekben sajnos nincs hiány a Tátrában bekövetkező balesetekkel kapcsolatban sem, még akkor sem, ha kevés információval rendelkezünk a balesetről. Akkor is kritizálunk, ha nem is ismerjük a baleset részleteit, a résztvevők felkészültségét, felszerelését. Szeretjük azt gondolni, hogy mi jobbak vagyunk – elvégre mi „ilyen hibát” nem követhetünk el. A cikk írója azt kívánja az ilyen hozzászólások íróinak, hogy soha ne szoruljanak a hegyimentők segítségére!
Hogy ez biztosan ne következzen be, egész egyszerűen maradjanak otthon! Mindenki, aki a hegyekbe indul, bizonyos kockázatot kell hogy vállaljon. Meg lehet próbálni ezt minimalizálni, de teljesen nem lehet kizárni. Mert akár Ön is kedves olvasó, baleset áldozata lehet akár a Kościelisko-völgyben is… Tájékozódjunk a biztonságról, próbáljunk meg a lehető legjobban felkészülni a hegyekben történő túrára, és tartsuk tiszteletben a hegyimentők munkáját. De ne ítéljük meg mindezt a kényelmes fotelból, a helyszíni körülmények és a tények ismeret nélkül…
Forrás: http://tatromaniak.pl – Krzysztof Baraniak; http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés