Elveszett tó a Tátrában – a Christel-tó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/12/07
Hirdetés
Ha valakit ma megkérdezünk, hogy melyik a legnagyobb tó a Tátra szlovák oldalán, és erre azt válaszolja, hogy a 20 hektár területű Nagy-Hincó-tó (Veľké Hincovo pleso) a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina), akkor igaza van. Egyesek azonban hozzáteszik, hogy valójában a Halastó (Morskie Oko) a legnagyobb tó a Tátrában a maga 35 hektárjával a Halastavi-völgyben (Dolina Rybiego potoku). A múltban azonban volt egy tó, amely mindkét, napjainkban legnagyobbnak tartott tónál jóval nagyobb területű volt. Ez volt a Christel-tó. A legutóbbi jégkorszak (Würm-glaciális) idején a Nagy- és Kis-Tarpataki-völgyből (Veľká a Malá Studená dolina) kiindulva hatalmas gleccser folyt le a Tarajkától (Hrebienok) keleti irányba. A jég elolvadása után a völgy mélyén egy 60 hektáros katlan alakult ki, amely tele volt vízzel.

Később a katlan feltöltődése, valamint a moréna átvágása miatt a tengerszem fokozatosan elszivárgott. Az egykori tó helyén napjainkra csak mocsaras, lápos terület maradt. A tátrai villamos építésének idején eljátszottak azzal a gondolattal, hogy mesterségesen helyreállítják a morénagátat, újra feltöltve ezzel a tó medrét, melyből vízerőművel nyerték volna ki a villamos vasút működtetéséhez szükséges villamos energiát. A várható magas költségek azonban megakadályozták, hogy ez a grandiózus terv megvalósuljon.
Az egykori Christel-tó helyét napjainkban két turistaút is keresztezi. Az egyik a Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) a Rainer-kunyhóhoz (Rainerova chata) vezető kék jelzésű turistaút, a másik pedig a Tátraerdőfalváról (Tatranská Lesná) a Tar-pataki-vízesésekhez (Vodopády studeného potoka) vezető sárga jelzésű turistaút.

Forrás és fotó: http://www.tatryportal.sk
Hirdetés
Hirdetés