Sztereó mennydörgés a Magas-Tátra Quasimodóján Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/06
Hirdetés
Ha a Magas-Tátrába megyünk nyáron, akkor jó előre érdemes szállást foglalni. Ennek jegyében két héttel indulás előtt elkezdtem keresni megfelelő helyet, a Kriván (2494 m) megmászását ugyanis kétnaposra terveztem. Nem volt egyszerű szállást találni, végül a Poprád és Ótátrafüred közötti Nová Lesnán (Alsóerdőfalván) sikerült. Ez egy olyan kisközség, ahol meglátták a lehetőséget a turistákban, és minden második ház kiadó.
A Marika panzió tulajdonosa viszont nem értett se magyarul, se angolul, ezért nem voltam teljesen biztos benne, hogy levelezésünk alapján tényleg fenntartanak-e egy helyet a házban. Ketten mentünk fiammal, Olivérrel, akivel már két éve tervezgetjük, hogy megmásszuk a Krivánt, de valahogy csak most jött össze. Kicsit tartottam is tőle, elvégre is 1350 méter szint felfele, ugyanannyi lefelé, az nem kevés.

Kora délután futottunk be kocsival Nová Lesnára. Marika tényleg nem beszélt angolul vagy magyarul, viszont szlovák-német keveréknyelven egész jól megbeszéltünk mindent (én meg nem tudok szlovákul és németül). A szoba mindössze 9 euró volt fejenként, ami 20-25 eurós árakhoz képest nagyon korrekt, a reggeli pedig 4 euro/fő, ami szintén elég elfogadható ár. Olyan sok pénzem maradt, hogy el tudtunk menni vacsorázni Alsóerdőfalva egyetlen vendéglőjébe, a Kolibába, ahol 15 euróból bő vacsorát abszolváltunk.
A házban este találkoztunk két magyarral, akik előző nap a Lorenz-hágónál jártak. Elmesélték, hogy fent elkapta őket egy zápor, aminek következtében a lefele utat átszelő patakok bokáig érőből derékig gázolóssá dagadtak. Volt ahol át se tudtak menni, felhalmozódtak vagy 30-an, szlovákok, lengyelek, magyarok. Már-már helikopteres mentést akartak hívni, amikor néhányan összekapaszkodva nekiindultak az árnak. Végül csatárláncban, összefogódzkodva valamennyien átjutottak. A hegyekben amúgy sincs szlovák-magyar ellentét, de bajban végleg eltűnik a nemzetiség.
Uhh, nem jó ómen, gondoltam. Az időtől tartottam egy kicsit. Az yr.no tökéletes kétnapos szép idős ablakot mutatott egy héttel az út előtt, aztán ahogy közeledtünk az időben, úgy lett először felhős, aztán esős. A mászás reggelén is rápillantottam a meteora, déltől jelezte az esőt, 3 mm-est. Az nem sok, gondoltam, és nekivágtunk.

Forrás és fotó: http://szepkilatas.blog.hu
Hirdetés
Hirdetés