Romokban áll a Magas-Tátra legrégebbi szállodája Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/26
Hirdetés
A Tátralomnicon álló, 1893-ban épült Lomnic szálló épülete – amely Szlovákia kulturális emlékeinek listáján is szerepel – az összedőlés küszöbén áll, évek óta egyre romosabb az állapota. „A Lomnic szálló 1893-ban épült, az akkori Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb faszerkezetű épületeként. A szálló 1905-ig nagyon keresett volt az arisztokrácia köreiben, amikor felépült a Palota Szálló, amely megnyitása idején a Tátra legjelentősebb szállodája volt” – idézi fel a szálloda történetét Peter Chudý, a Magas-Tátra Turisztikai Egyesület vezetője. A szálloda hosszú éveken át az Interhotel Tatry érdekeltségébe tartozott, de az épület műszaki állapota fokozatosan oly mértékben leromlott, hogy elkerülhetetlenné vált az építmény helyreállítása. Ez azonban tekintettel a szálloda jellegére, elhelyezkedésére és építésének idejére nem volt olyan egyszerű, így a szálloda állapota romlani kezdett.

„A szálloda valamikor 1989 után zárta be kapuit, amikor a szolgáltatások színvonala már nem felelt meg a turisztikai létesítményekkel szemben támasztott követelményeknek, amelyek az ügyfelekért vívott harcban egyre magasabb színvonalat igényeltek” – magyarázza Chudý azt a tényt, hogy az épület több alkalommal is gazdát cserélt. Elmondása szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szálloda Tátralomnic szívében áll, és nincs a közelében szabad földterület, ahol a leendő tulajdonos teljes körű szolgáltatást tudna nyújtani. „A Lomnic szállóért nem csak a vételárat kell kifizetni, de ha a leendő tulajdonos fel szeretné újítani, meg kell felelni a műemlékvédőknek is, hiszen az egy műemlék épület. Ahol lehetséges, meg kell őrizni az épület eredeti jellegét úgy, ahogy tette azt a befektető a korábbi csorbatói Nagyszálló, a Hviezdoslav szálló és a József-lak esetében, melyek ma a Grand Hotel Kempinski részét képezik” – magyarázza Chudý. El sem tudja képzelni, hogy lehetne a Lomnic szálló mellé pl. medencét, wellness centrumot, vagy más létesítményt építeni, amely biztosítja a helyreállítás költségeinek megtérülését, és egyúttal versenyképessé teszik a szállodát.
A Magas-Tátrában egy ilyen épület helyreállításának költségei hihetetlenül magasak, és minden befektető azt kérdezi, hogy az a több millió €, amit a felújításba fektetnek, mikor térül meg. Amennyiben a beruházás csak évtizedek múlva térül meg, a befektetők inkább visszalépnek. Azt hiszem, ez a fő oka, miért nem találunk befektetőt, aki hajlandó lenne felvenni ilyen nagy összeget annak érdekében, hogy megfeleljen mind a nemzeti park, mind pedig a műemlék felügyelőség követelményeinek annak érdekében, hogy ez az épület ismét régi dicsőségében ragyogjon” – mondta a szakember azzal, hogy véleménye szerint az idő múlásával az a veszély fenyeget, hogy összeomlik ez a történelmi épület.
A legrégebben épült, jelenleg is működő épület a Magas-Tátrában a Grand Hotel Ótátrafüreden, amely 1904-ben épült, valamint a Grand Hotel Praha Tátralomnicon, amely egy évvel később, 1905-ben épült fel.

Hirdetés
Hirdetés