Már dolgozik a Téry-menedékház új bérlője Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/25
Hirdetés
A Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) található Téry-menedékház (Téryho chata, 2015 m) új bérlője, Peter Michalka már teljes gőzzel dolgozik. „Amikor megérkeztem, az első dolog, amibe belefogtam nem más volt, mint beálltam a napi munkába. Mosogattam, kiszolgáltam a vendégeket, levest és teáét főztem” – meséli első napjait az új bérlő. Elmondása szerint a menedékház eredeti személyzetének a fele eltávozott, őket újakkal kellett helyettesíteni, míg a többiek maradtak, és dolgoznak.

Peter jelenleg még egyedül él a házban, idővel azonban követi őt a családja is. „Le is megyek, ha kell, de mióta én vagyok a bérlő, minden nap itt voltam. Vagy itt aludtam, vagy reggel jöttem fel egy hordkerettel. Kipróbáltam a teherhordást is, de ma már nem vagyok sherpa, akik 70 kg-ot is felhoznak, én maximum 40 kg-ot bírok felhozni” – mondta Michalka, aki Pozsonyból származik, de már 15 éve a Tátrában él. Régebben teherhordóként dolgozott, alkalmanként a Téry-menedékházban is, éppen ezért az, hogy ennek a menedékháznak a gondnoka lett, egy álom beteljesülése számára.
Szereti a telet, Szilveszter éjszakájára már foglalt a teljes ház, a Karácsony iránt viszont nincs ilyen nagy érdeklődés. Az új bérlő hozzá akar látni a menedékház felújításához, ezt azonban eddig nem tudta elkezdeni, mivel még mindig elég sok turista keresi fel a házat. „Ki kell szolgálnunk a turistákat, akik még novemberben is elég nagy számban ellátogatnak hozzánk, mivel eddig kedvező volt az időjárás. Majd ha kicsit csökken a vendégek száma, akkor kezdhetjük meg a munkát. Volt egy kis gondunk a kazánnal, de ez időközben már megoldódott” – mesélte a bérlő.
Nem volt még ideje, hogy minden negatívumot felmérjen, ami különösen zavarja, az a menedékház körüli rendetlenség. „A következő napokban hozzálátunk a lépcső kivilágításához, ez remélhetőleg pár nap alatt elkészül. Folytatódik a takarítás, fokozatosan meg kell ismerni, hogyan működnek itt a dolgok” – sorolta a teendőket Peter, aki 6 évre nyerte el a menedékház bérleti jogát.
A Téry-menedékház a Magas-Tátra legmagasabban épült, egész évben nyitva tartó menedékháza. Az épületet a szepesszombati építész, Majunke Gedeon tervei alapján a Magyarországi Kárpátegyesület építtetett 1899-ben.
 

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés