Az öregúr kicsípi magát, és megmutatja, mi a jó modor Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/09
Hirdetés
Sokan szeretik viszontlátni a régi szép időket, a 20-as évek szállodáit tele elegáns urakkal és tökéletesen öltözött hölgyekkel. Azt a kort, amikor az udvariasság és az előzékenység még fontos szerepet játszott az életünkben. Ha mindezeknek a mai rohanó, modern világunkban csökkent is a jelentősége, legalább egy hétvégére álljunk meg a ma is luxus színvonalú ótátrafüredi Grand Hotelban, és élvezzük ezeknek a régi szokásoknak a varázsát. Az Ótátrafüreden található legidősebb tátrai nagyszálló ezekben a hetekben a múlt század 20-as, 30-as éveinek, az első Csehszlovák Köztársaságnak a hangulatát idézi. A szállodában visszatértek azok a régi szép idők, amikor az emberek stílusosan szórakoztak és pihentek.

Az ótátrafüredi Grand Hotel története 1904-ben kezdődött. „A hotel megnyitásának 110. évfordulója tiszteletére a szállodában Vintage heteket tartunk. Ennek keretében felidézzük pl. a hagyományos, a régi időkre jellemző étkezési szokásokat, amelyet egy magasabb szintű, személyre szabott felszolgálási forma egészít ki, frakkban és fehér kesztyűben. A szálloda étterme összeállított egy új, az osztrák-magyar konyhát idéző menüt is” – mondta el Zuzana Fabianová, a Tatry mountain resorts (TMR) nevű vállalkozás illetékese.
www.sorger.sk
Az év végén megrendezésre kerülő gálavacsora Fabianová szerint a tradicionális tátrai vendéglátás ünnepe lesz, mellyel egyúttal a Vintage újabb korszakát indítják útjára. Már most megváltozott a szálloda koncepciója, a vendégeknek az osztrák-magyar konyha remekeiből összeállított menüt kínálják, melynek egyik fontos csemegéje a borjúhúsból készült Tafelspitz (főtt marhafartő). Ezt a séf közvetlenül az asztaloknál szervírozza fel speciális réztányérokban. A szállodában található Castro Café bár menüje pedig összefonódik azokkal a híres személyekkel, akik a múltban a szálló vendégei voltak. Kínálnak itt korabeli recept alapján készült Grand Sacher-tortát, házi süteményeket, vagy saját készítésű pralinét belga csokoládéból, melynek receptje generációkon át öröklődik. Az új szolgáltatások közé tartozik az Ötórai tea, zongorával és szaxofonnal kísérve, a krikett, valamint a piknik a fűben. „A gazdag múltból merítünk inspirációt, amikor a legfőbb tulajdonság a minőség és a kiváló kiszolgálás volt, egyénre szabott kiszolgálással, hogy a vendég ne felejtsen el visszatérni a Tátrába” – mondta Marek Koumal, az ótátrafüredi Grand Hotel igazgatója.
A 110 éves hotel, amely ezekben a hetekben az első Csehszlovák Köztársaság megalakítására emlékszik, Fabianová szerint ma is a Magas-Tátra büszkesége. Kényelmének és szolgáltatásainak köszönhetően már korábban is a legnépszerűbb hegyi szállodák közé tartozott, az I. világháború előtt a világ 10 legjobb hegyi szállodájának egyikeként tartották számon. A szecessziós, fényűzően kialakított, háromszintes épületben annak idején 120 szobát alakítottak ki. Kétszeresen megtört homlokzatának köszönhetően a legtöbb szoba a déli oldalon helyezkedik el. A szállodát 1904. június 30-án nyitották meg a nagyközönség előtt, megnyitásával Ótátrafüreden megduplázódott a szállodai férőhelyek száma. A szálloda saját taxival, játékteremmel rendelkezik, rendszeresen rendeztek itt nemzetközi bridzsversenyeket, sakk és vívóversenyeket, valamint szakmai konferenciákat. A szálló vendégei első alkalommal 1904-ben a Karácsonyi ünnepek alatt szánkózhattak a tarajkai szánkópályán. A vendégek a téli idényben ma is használhatják a teniszpálya helyén kialakított korcsolyapályát, valamint siklóval kirándulhatnak a Tarajkára.
www.sorger.sk
A szálloda vonzerejét növelte az 1931-ben kialakított úszómedence és a golfpálya. A Grand Hotel szolgáltatásait az évek során számtalan híresség, a politikai, a társadalmi, a kulturális és a sportélet kiválóságai is igénybe vették. A szálloda egyik első vendégei között üdvözölhették a szász Frigyes Ágost trónörököst és családját, később többek között a hírhedt Eduard Beneš csehszlovák elnök, Harold Wilson brit politikus, a világbajnok síző Toni Sailer, vagy az olimpiai bajnok atléta Emil Zátopek is a szálloda vendége volt. A szállodában voltak elszállásolva a Kínából, Indiából, Indonéziából, Jugoszláviából, Laoszból és Mozambikból érkező kormánydelegációk is. Éjszakázott itt a kubai pártvezér Fidel Castro, Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter, Kádár János magyar politikus, valamint több ismert cseh és szlovák politikus. Rajtuk kívül neves hazai és külföldi írók, zenészek, karikaturisták, valamint az amerikai énekes és színésznő Nancy Sinatra is a hotel vendége volt egykor.

Forrás és fotó: http://dromedar.topky.sk
Hirdetés
Hirdetés