A hegyek áldozataira emlékeztek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/03
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP), valamint az Önkéntes Tátrai Hegyi Mentőszolgálat (THS) szervezésében a Magas-Tátrában, az Oszterva alatt található Szimbolikus temetőben október 25-én tartották meg a hagyományos megemlékezést a hegyek áldozatairól, azokról a turistákról és hegymászókról, akik a hegyekben vesztették életüket. A Poprádi-tó közelében lévő emlékhelyen megtartott hagyományos megemlékezés ezúttal is egy furulyacsoport, valamint a zakopanei hegyimentők népzenekara műsorával kezdődött, majd római katolikus szentmisével fejeződött be. A nyilvános megemlékezésen nem csak a 2014-ben elhelyezett nyolc új emléktáblán szereplő tizenegy áldozatra emlékeztek az érdeklődők. A temető kápolnájának falán olvasható mottó szellemében (A halottak emlékére, az élők figyelmeztetésére) a temető szikláin elhelyezett 342 emléktáblán immár 481 személy neve szerepel.

„Ryszard Eustazy Patyk 2012. szeptember 16-án a Ganek-résből a Ruman-völgy felé történő ereszkedés közben zuhant le. Michal Barzík 2013. szeptember 7-én nem élte túl a Hincó-torony szólóban történő megmászása utáni ereszkedést. Radek Juszczyk 2011. július 29-én a Pamír egyik hétezresén, a Lenin-csúcson vesztette életét a rossz idő és a kimerültség következtében” – sorolja a neveket Lenka Burdová, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (Štátne lesy TANAPu) szóvivője. Miloš Turan és Marian Poliačik hegymászókat 1973. március 22-én a Kis-Gerlachfalvi-csúcsról történő ereszkedés közben a Karcsmar-csorbából a Gerlachfalvi-katlanba sodorta egy hólavina. Maciej Berbeka és Tomasz Kowalski 2013. március 6-án a Broad Peak első téli megmászása utáni ereszkedés közben vesztette életét, Kowalski valószínűleg a nagy magasságban történő kimerültség és kihűlés következtében, Berbeka pedig valószínűleg egy gleccserhasadékba zuhant. Włodzimierz Cywiński 2013. október 12-én a Tompa-hegy szóló megmászása közben zuhant le egy pillérről és vesztette életét, valószínűleg egy kiszakadó szikla miatt. „Igor Dúbrava túlbecsülte saját erejét, és egy vakbélműtét után túl korán ment sítúrára a Tátrába, melynek során teste annyira legyengült, hogy nem élte túl az ott szerzett tüdőgyulladást” – tett hozzá a szóvivő. Ondřej Petr – Michal Hnidka hegyivezetővel együtt – 2013. március 23-án a Menguszfalvi-völgyből ideálisnak nem nevezhető hóviszonyok mellett mászták meg a Sátán csúcsát. A csúcs nyugati oldalán történő ereszkedés során egy lavinalejtőn átvágva hólavinát indítottak el, amely lesodorta őket a Malompataki-völgy irányába. Mindketten életüket vesztették.  
A Szimbolikus temető a TANAP Állami Erdészete, ezen belül egy öt tagú kuratórium felügyelete alá tartozik. A TANAP dolgozói végzik az utak, járdák, lépcsők, korlátok, kerítések karbantartását, biztosítják a kápolna és a keresztek állagmegóvását, gondoskodnak a temető tisztaságáról, és ők hagyják jóvá a temetőben elhelyezni kívánt új emléktáblákat. Az 1934-ben létesített temetőt a turisták 1940-től látogathatják.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés