Három nap és három éjszaka keresték – holtan találták Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/13
Hirdetés
A szlovák és a lengyel hegyimentők három napon és három éjszakán át intenzíven kerestek egy 59 éves holland turistát a Liptói-Tátrában. Augusztus 7-én, csütörtökön az esti órákban tett bejelentést egy holland állampolgár a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, mivel férje nem érkezett vissza a Liptói-Tátra második legmagasabb csúcsa, a Jakubina (Jakubiná) csúcsára tervezett túráról. A bejelentő kora este beszélt férjével utoljára telefonon, amikor a férfi elmondta, hogy megkezdi az ereszkedést a Racskó-völgy (Račková dolina) felé a zöld jelzésen. Mozgását később megerősítették a keresés során bemért mobiltelefon cellainformációi is. Pénteken kora reggel 40 hivatásos és önkéntes hegyimentő kezdte meg az eltűnt keresését, nyolc mentőkutya részvételével.

A keresést nem csak a Racskó- és a Jamniki-völgyben (Jamnícka dolina), hanem egyidejűleg a Kusza-gerinc (Otrhance) körzetében is megkezdték. Délután az időjárás javulása lehetővé tette a légi technika alkalmazását is. Egyidejűleg a lengyel hegyimentők is bekapcsolódtak a keresésbe, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a Vastag-hegy (Hrubý vrch) lengyel oldalán kutattak az eltűnt után, a levegőből és a földön is. A kutatás egészen az esti órákig tartott, sajnos eredménytelenül.
Szombaton a nagy létszámú mentőcsapat szisztematikusan folytatta a keresést a Kusza-gerincről a Jamniki- és a Racskó-völgy irányába leereszkedő vályúkban, vízmosásokban. Mivel a keresés továbbra sem vezetett eredményre, vasárnap ismét bevetették a helikoptert, amely két hegyimentővel a fedélzetén pásztázta át a területet, miközben a földön 32 hegymentő és négy mentőkutya kereste az eltűntet. A földi keresést végző egyik csoport vasárnap dél körül találta meg az eltűnt 59 éves holland turistát, sajnos már élettelenül. A szerencsétlenül járt turista holttestét hordágyon vitték le a Racskó-völgybe, ahol átadták a rendőrség és a temetkezési szolgáltató szakembereinek. A turista a vihar miatt egyelőre nem ismert okok miatt elhagyta a jelzett turistautat, majd egy füves-sziklás terepre tévedt. Halálának pontos okát a boncolás fogja megállapítani.

Forrás és fotó: http://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés