A Racskó- és a Jamniki-völgyben csak vasárnap túrázhatunk Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/11
Hirdetés
A Liptói-Tátrában található Racskó-völgyben (Račková dolina) és a Jamniki-völgyben (Jamnícka dolina) június végén kezdték meg a májusi viharban kidöntött fák eltávolítását. Emiatt a két fenti völgynek a Szűk-völgy (Úzka dolina) északi végén lévő elágazásánál a múlt hónap végén kihelyeztek egy figyelmeztető táblát, melyen tájékoztatják a turistákat, hogy a viharkárok felszámolás miatt az ebben a két völgyben vezető turistautat csak vasárnap használhatják. Pavol Gavlák, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdésze elmondta, hogy a Racskó-völgyben már kifeszítettek egy drótkötelet, melyen keresztül hozzáláttak a Kusza-gerincen (Otrhance) kidöntött fenyőfák feldolgozásához.

A kifeszített drótkötél a turistaút felett vezet át, emiatt a munkák veszélyeztetnék az alatta elhaladó turisták biztonságát. Ugyanez vonatkozik a Jamniki-völgyre is, ahol először a Baranyec (Branec) és a Smrek (Smrek) közötti gerincről levezető folyosót kellet kialakítani, ahol később szintén drótkötelet feszítenek ki a turistaút felett.
A turisták biztonsága érdekében a liptószentmiklósi Kerületi Erdészeti Hivatal a helyi erdőtulajdonosok kérésére 2014. június 1-től 2014. október 15-ig a vasárnapok kivételével, vagyis hétfőtől-szombatig lezárta a Liptói-Tátra e két völgyét.
Ezen kívül sajnos más lezárások is nehezítik a Liptói-Tátrában történő túrázást. Egy olvasónk mai (július 11.) levele alapján tudom, hogy az erdősávban gyakorlatilag valamennyi út nehezen, vagy egyáltalán nem járható, valamint szintén tőle tudjuk (bár ez a TANAP honlapján is szerepel), hogy a Liptói-Tátra déli oldalán vezető, piros jelzésű Magistréle a Jalóci-völgy torkolatától Podbanszkóig teljesen le van zára. Szintén le van zárva többek között a Fehér-szikla erdészháztól a Szürke-hegyre vezető piros jelzésű turistaút, a Jalóci-völgyben a Nagybobróci-völgyön keresztül a Pálenica-hágóra vezető sárga jelzésű turistaút, valamint a Zsári-völgy parkolójától a Baranyecre vezető sárga jelzésű turistaút.

Hirdetés
Hirdetés