Tűzesetek a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/26
Hirdetés
Az elmúlt évben a Magas-Tátrában, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) működési területén négy alkalommal fordult elő erdőtűz, melyek főleg a fiatal erdőkben pusztítottak. Az erdőtüzek által okozott kár 2013-ban megközelítette az 50.000 €-t. Ezek közül a legjelentősebb tűzeset az ótátrafüredi temető alatt ismeretlen okból keletkezett tűz volt, ennek következtében 20 hektár fiatal erdő pusztult el. Nem sikerült azonosítani annak a további három tűzesetnek a felelősét sem, amelyekkel az elmúlt év július végén és augusztus elején harcoltak a szakemberek Felsőhági, Ótátrafüred és Matlárháza közelében. Ezek a tüzek a legtöbb esetben a 2004-es vihar után természetes módon fejlődésnek indult vagy mesterségesen módon újratelepített fiatal erdőkben okoztak károkat. A teljes okozott kár megközelítőleg 50.000 €, a környezeti kár mértéke azonban felbecsülhetetlen.

Az erdészek szerint az erdőkre nézve a tűz az egyik legnagyobb veszélyforrás. A felnőtt, még zöld erdők nagysága Podbanszkó és Matlárháza között ma csupán negyed része az eredeti erdőterületnek. A 2004-es szélviharban a TANAP Állami Erdészet területén mintegy 9.000 hektár erdő pusztult el. További több ezer hektár korában zöld erdő esett áldozatául a Tátrát ért szútámadásnak. Ezeket figyelembe véve a Tátrai Nemzeti Park területén napjainkban már csak kb. 9.000 hektár zöld erdő található. Erdőtűz szempontjából a korábbi szélviharban és szútámadásban érintett területek számítanak a leginkább veszélyeztetettnek. A TANAP Állami Erdészet ezért ebben az évben a kritikus területeken történő fokozott járőrözéssel szeretné elejét venni a további tűzeseteknek.

Tüzek a Tátrában
2005 és 2013 között a Tátrai Nemzeti Park területén összesen 34 tűzeset fordult elő. Ezek következtében több mint 500 hektár erdő pusztult el, az állami vagyonban keletkezett kár közel 1,5 millió €. A tűzesetek leggyakoribb kiváltó oka az eldobott égő cigarettacsikk, a fűégetés, valamint a szándékos tűzokozás volt. Tűzesetek szempontjából kiemelkedik a 2005-ös év, amikor egy év alatt 12 tűzeset fordult elő. A legjelentősebb tűzvész 2005. július 30-án tombolt, amely Tátraszéplak és Újtátrafüred között 230 hektár erdőt sújtott. Csak ebben az esetben az okozott kár több mint 565.000 € volt. A második legnagyobb tűzesettel 2007 áprilisában kellet megbirkózniuk a szakembereknek, ez a Késmárki-itató közelében tört ki. Itt 58 hektár, többségében fiatal erdő égett, a keletkezett kár mértéke több mint 500.000 €-t tett ki.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés