Melyik a Tátra legnagyobb vízesése? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/21
Hirdetés
A Magas-Tátra legmagasabb vízesése az általánosan elfogadott nézet szerint a Nefcer-vízesés (Kmeťov vodopád), amely a Kapor-völgy (Kôprová dolina) egyik mellékvölgyében, a Nefcer-völgyben (Nefcerská dolina) található, 1245 méter tengerszint feletti magasságban. A turisták előtt lezárt Nefcer-völgyben folyik a Nefcer-patak (Nefcerský potok), amelyen a 80 méter magas vízesés látható (összehasonlításul ez kb. egy 30 emeletes épület magasságának felel meg). A patak szélessége a vízesésnél mindössze 1,5 méter. A tényleges vízesés 1500 méter magasságban kezdődik egy sor kisebb vízeséssel, majd az alsó részen található a többlépcsős Nefcer-vízesés, amelynek alsó lépcsőit a turisták a Kapor-völgyben vezető kék jelzésű turistaútról érhetik el. 
Ezzel ellentétes adatokat találunk Władysław Cywiński „A Tátra” című, magyar nyelven megjelenés előtt álló hegymászókalauzában, ahol a 2013-ban elhunyt neves kalauzíró a Nefcer-vízesések néven három, egymástól jól elkülönülő vízesésről ír. Ezek a mintegy 30 m magas Felső-Nefcer-vízesés (Vyšný nefcerský vodopád), a 45 méter magas Középső-Nefcer-vízesést (Kmeťov vodopád), valamint a mintegy 60 méter magasságú Alsó-Nefcer-vízesés (Nižný nefcerský vodopád). Mivel ezek egymástól elkülönülnek, ezeket nem tekinthetjük egy vízesésnek.

Ezzel szemben viszont a 12 méter magasságával a legmagasabb tátrai vízesések rangsorában eddig a 9. helyen található, a Rejtett-tóból (Ťažké pleso) kifolyó Rejtett-völgyi-vízesés (Ťažký vodopád) magasságát légnyomásmérővel elvégzett mérései alapján kb. 100 méterben adja meg. Cywiński ezt a majdnem függőleges vízesést nevezi a Tátra legmagasabb vízesésének. Ettől a vízeséstől mintegy 70 m-rel lejjebb, egy kevésbé meredek terepsávval elválasztva egy következő vízesés található, ennek magassága 15 m, az eddig elfogadott nézet ezt nevezi Rejtett-völgyi-vízesésnek.
E két vízesés mellett nem feledkezhetünk meg a Kacsa-völgyi-vízesésről (Hviezdoslavov vodopád) sem, melynek magassága Cywiński szerint kb. 60 méter. Valójában egy 30 m-es függőleges vízesésből és öt, néhány méteres, falsávokkal elválasztott zuhatagból áll. Ha csak a 30 méteres magasságot vesszük alapul, már azzal is alaposan felbolygatjuk a tátrai vízesések eddig ismert sorrendjét…

A szerkesztő megjegyzése:
Hiteles (legalábbis annak vélt) forrásokat felhasználva a 250 tátrai túra című kalauzaim mindhárom kiadásában én magam is 80 méterben adtam meg a Nefcer-vízesés magasságát, és ezzel a legnagyobb tátrai vízesésnek tituláltam. Cywiński alapos munkája nyomán azonban nekem is, és talán másoknak is felül kell vizsgálnunk álláspontunkat, és amennyiben ezeket az adatokat hitelesnek fogadjuk el (márpedig annak kell elfogadnunk, hiszen Cywiński személyesen bejárta mindazokat a helyszíneket – még a lezárt részeket is – amelyekről írt), akkor újra kell írnunk a legmagasabb tátrai vízesések listáját. A „250 tátrai túra” legutóbbi, 2011-es harmadik kiadásában az alábbiakban írtam le a Magas-Tátra legjelentősebb vízeséseit:
Név
Magasság
Völgy
Nefcer-vízesés
80 m.
Nefcer-völgy
Fenyves-völgyi-vízesés
30 m.
Fenyves-tavi-völgy
Fátyol-vízesés
25 m. 
Malompataki-völgy

Ezzel szemben Cywiński mérései alapján a lista első három helyezettje így néz ki:
Név
Magasság
Völgy
Rejtett-völgyi-vízesés
100 m.
Rejtett-völgy
Alsó-Nefcer-vízesés
60 m.
Nefcer-völgy
Kacsa-völgyi-vízesés
30 m. 
Kacsa-völgy
Fenyves-völgyi-vízesés
30 m. 
Fenyves-tavi-völgy


Forrás: http://www.tatryportal.sk; Władysław Cywiński: A Tátra; 6. kötet – Molnár; 14. kötet – Triumetal-gerinc (fordította: dr. Futó Endre); 250 tátrai túra.
Hirdetés
Hirdetés