Ismét látogatható a TANAP botanikus kertje Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/08
Hirdetés
Pompás tárnics / Gentiana clusii
Jana Černická, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Státne lesy TANAPu) botanikus kertjének vezetője valószínűleg azon kevesek közé tartozik, akik örültek a Húsvét előtt beköszöntött hidegebb napoknak. A meleg tél ugyanis nem kedvez a botanikus kertben élő legtöbb növénynek, mivel ezek magashegyi környezetből származnak, ahol ezek a növények alkalmazkodtak a Tátralomnicon tapasztaltnál sokkal zordabb éghajlathoz. „Eltekintve attól, hogy a botanikus kert látogatóinak a szabadban kell tartózkodni, a növényeknek sokkal jobb ez az időjárás, mintha száraz és nagyon meleg idő lenne” – mondta Černická. Jó példa erre a pettyes tárnics (Gentiana punctata), amelynek a gyökerét a múltban alkohol előállításához használták. „Ültettünk pettyes tárnicsot a botanikus kertben, de ezek virágzásához nem megfelelőek itt a körülmények. A levelei kihajtottak, de virágot nem hozott. Azt hiszem, túl meleg van itt neki” – mondta a szakember. A pettyes tárnics a Tátrában kb. 2000 méter tengerszint feletti magasságban, napos, de nedves helyeken fordul elő.

Áprilisban a botanikus kert dolgozói azzal voltak elfoglalva, hogy a növényeket előkészítsék a május elejei nyitáshoz. „Valamennyi, a kertben termesztett növényt meg kell tisztítani, át kell ültetni. El kellett készíteni a listát azokról a növényekről, amelyeket év közben értékesíteni fogunk. Ez a lista 70 különféle növényt és 5 fafélét tartalmaz” – mondta a vezető.
A tátrai természetet bemutató botanikus kertben a látogatók három hektáros területen több mint 300 különféle, a Tátrában előforduló növénnyel ismerkedhetnek meg, és időnként ezek némelyikét meg is vásárolhatják. A fenyők közül eladásra kínálják a cirbolyafenyőt, törpefenyőt, lucfenyőt és vörösfenyőt. Az eladásra kínált virágos növények közül az embereket leginkább a havasi gyopár, a pompás tárnics, a havasi magcsákó és a havasi őszirózsa érdekli, nem vásárolhatunk viszont az előbb már említett pettyes tárnicsot.
A botanikus kert május 8-tól szeptember közepéig látogatható, és vezetője szerint májusban és júniusban a legszebb, amikor a tátrai növények legnagyobb része virágzik. A látogatók a botanikus kertben bemutatott növényeket tíz kiállítási egységben tekinthetik meg, különbontva a mészkövön, a grániton, valamint a mocsaras területen élő növényeket. A kertben hat mesterséges tó is található, a kert dolgozói idén tavasszal tervezik, hogy a nemzeti park haltenyészetéből sebes pisztrángokat telepítenek a tavakba.
A turistáknak június közepéig, a téli zárlat feloldásáig csak itt van lehetőségük arra, hogy megcsodálják a tátrai virágok színkavalkádját, hiszen ezeknek a növényeknek a természetes élőhelye egyrészt le van zárva a turisták előtt, másrészt ebben az időszakban még részben hóval borított. A rövid tenyészidő miatt egyes növények már a hó alatt felkészülnek a virágzásra, hogy a lehető leghamarabb kifejlődjenek a magtermések, és ezzel biztosítsák saját túlélésüket.
A legtöbb virágos növény a nyári turistaszezon közepéig, július-augusztusig nem csak a magashegyi környezetben, de a botanikus kertben is elvirágzik. A hegyekben rövid a nyár, a hó csak későn olvad el, és augusztus végén nem ritkák a korai fagyok, sőt, az első hó sem.
A botanikus kertben a sokak által ismert és kedvelt fajok mellett a Tátrában ritkán előforduló növényekkel is találkozhatunk. Láthatunk itt a Tátra és a Fátra endemikus fajai közé tartozó tátrai mákot, pireneusi szikladíszt, havasi pázsitszegfűt, valamint hegyei baltacimet, amely a Tátrában csak egyetlen helyen fordul elő. A jégkorszaki maradványfajok közül látható itt Dryas octopetala, Saxifraga cernua, Kobresia simpliciuscula és Elyna myosuroides.
A TANAP akadálymentesített botanikus kertjét a fogyatékkal élők számára is hozzáférhetővé tették, így a kiállításokat nem csak a csökkent mozgásképességű emberek, de a fogyatékkal élők és a babakocsival érkező kisgyermekes családok is korlátozás nélkül látogathatják.

Hirdetés
Hirdetés