Ismét hódok tűntek fel a Tátra alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/02/18
Hirdetés
A Tátrában és a Tátraalján ismét gyarapszik a hódállomány, ezek a ritka állatok a nemzeti park egyre több pontján fordulnak elő. A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságának (TANAP) tájékoztatása szerint ezt támasztják alá a régióban felfedezett új telepek, ahol ezek a Szlovákiában védett állatok közé tartozó legnagyobb rágcsálók megtelepedtek. „A hódokat a mai Szlovákia területén a XIX. század közepén kihalt fajként tartották számon. A Szlovákiába történő visszatérésükről szóló első hírek a Duna és a Morva folyók környékéről érkeztek. Ausztria irányából kezdtek egyre inkább elterjedni, a Skandináviából történő sikeres visszatelepítéseket követően” – magyarázza Pavol Majko, a TANAP Igazgatóság igazgatója.

A Szlovákiában történő ismételt térhódításuk másik iránya Lengyelország felől érkezett, különösen a Poprad és a Dunajec folyók vízgyűjtő területéről. A hódok mára már átjutottak a Balti- és a Fekete-tenger vízválasztójának számító hegyeken, ezt bizonyítja újabb kelet-szlovákiai és árvai előfordulásuk is. „2013-ban a nemzeti park munkatársai két új élőhelyet regisztráltak a Lopusna-völgyben (Lopušná dolina), Svit városától délre, amely csak egy ugrásra van a Vág vízgyűjtőjétől és Liptó határától” – mondta az igazgató. A természeti környezet látogatói időnként láthatják az állatok nyomait, a hód-gátakat a folyók, patakok, vízfolyások fás vízpartjai mentén.
A hód (Castor fiber) éjszakai állat, szigorúan vegetariánus életmódot folytat, testhossza 75 cm és 1 méter között van, lapos, pikkelyes farkával együtt akár 130-140 cm is lehet, súlya 20-33 kilogramm között mozog. „A hódok jelenléte a sokszínű tátraalji természetben pozitív visszajelzés számunkra a vizek tisztaságára vonatkozóan” – fejezte be Majko.
Kapcsolódó bejegyzés: Hódot láttak a Felkai-Hosszú-tóban

Hirdetés
Hirdetés