A Handel-völgy nevének eredete Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/16
Hirdetés
A Kriváni-Zöld-tó a Vázseci-völgyben
A Magas-Tátra nyugati részén, a Kapor- és a Furkota-völgy között található a Vázseci-völgy, amelyet a régi turistairodalomban Handel-völgynek is neveztek. Mai elnevezését egyértelműen az alatta fekvő Vázsec községről kapta, de vajon honnan származik a Handel-völgy elnevezés?
A völgyet már Genersich Keresztély is említi „Reise in die Carpathen mit vorzüglicher Rücksicht auf das Tatra-Gebirge” című, 1807-ben Bécsben és Triesztben megjelent művében, ez a név azonban feledésbe merült, és a Handel-völgy elnevezést kezdték használni.

Grósz Alfréd Komarnicki Gyulának 1966. április 18-án írt levelében az alábbiakkal magyarázza a völgy nevének eredetét:
„Kořistka Károly volt prágai egyetemi tanár a Handel-völgyet az 1864. évben megjelent „Die Hohe Tatra in den Zentral Karpaten” című művében „das Weisze Waag-Tal”-nak mondja. A Fekete Vág az Alacsony-Tátrában ered, a Fehér Vág pedig a Kriváni-Zöld-tóból.
A Handel-völgy név eredetéről: a Kriváni-Zöld-tóból eredő patak harmadik vízesése alatt – amíg a Krivánon és a Krátkán bányászás folyt – egy épület állt, amelyben üzleteket is kötöttek. Ezt az épületet ezért hívták die „Holzhandlung”-nak, rövidítve „Handlung”-nak. Ez a történelmi múltú név. Egész közel ehhez a házhoz egy zúzó (Pochwerk) is volt, ahol a Krivánról és a Krátkáról lehozott érctartalmú kődarabokat vízhajtotta zúzókkal apróra törték. A völgynek azt a részét, mely a Handlungtól északra terül el kb. 1850 m magasságban, a szlovákok Zadný Handelnek (Hátsó-Handel-völgynek), a tőle délre elterülő kb. 1600 m magasan a törpefenyő között lévő rétet Predný Handelnek (Elülső-Handel-völgynek) nevezték.

Forrás: Scheirich László: Emberek, sziklák, századok; http://www.fsz.bme.hu; Fotó: empepa.net
Hirdetés
Hirdetés