Kilenc táblán tíz új név a Szimbolikus temetőben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/11
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP), valamint az Önkéntes Tátrai Hegyi Mentőszolgálat (THS) szervezésében a Magas-Tátrában, az Oszterva alatt található Szimbolikus temetőben október utolsó szombatján több száz érdeklődő jelenlétében tartották meg a hagyományos megemlékezést a hegyek áldozatairól. A megemlékezésen nem csak a kilenc új emléktáblán szereplő tíz áldozatra emlékeztek az elhunytak rokonai, barátai, ismerősei, az érdeklődők. A temető kápolnájának falán olvasható mottó szellemében (A halottak emlékére, az élők figyelmeztetésére) a temető szikláin elhelyezett 333 emléktáblán immár 470 személy neve szerepel.

Ezúttal sem csak az elmúlt évben életüket vesztett hegymászók kaptak emléktáblát a temetőben, hiszen most kapott emléktáblát az 1967-ben a Matterhorn északi falán, a Bonatti úton lezuhant Stanislav Lednár, és az 1968-ban a Papirusz-csúcsról ereszkedés közben a Nagy-Papirusz-völgy irányába lezuhant, Peter Čekal. Közös emléktáblát kapott Katarína Rusnákova és Peter Striženec, akik 1990-ben az Alpokban, a Piz Badile északkeleti falán haltak meg, miután éjszaka kőlavina temette maga alá a sátrukat, melyben aludtak. A közelmúltban, 2011-ben veszítette életét Ján Čech, aki a Grand Jorassesről történő ereszkedés közben szenvedett halálos balesetet az „Alpok trilógia” teljesítése során. 2011-ben szenvedett halálos balesetet Róbert Magda, aki a Szoliszkó-gerincről zuhant le a Furkota-völgy irányába, valamint Michał Krzyczało, aki Molnár-villáról zuhant le. Az elmúlt évben, 2012-ben szenvedett halálos balesetet Filip Záhradník, aki a Ruman-csúcsról történő ereszkedés közben zuhant le. Szombaton, közvetlenül a megemlékezés előtt került fel a sziklafalra az idén júniusban a Nanga Parbat alaptáborában terroristák által meggyilkolt két hegymászó, Peter Šperka és Anton Dobeš emléktáblája. Šperka emléktáblája arra sziklára került, amelyen a korábban elhunyt hegyimentők emléktáblái vannak elhelyezve, Dobeš táblája pedig a „Himalája” sziklára került, melyen a világ legmagasabb hegységében életüket vesztett hegymászók emléktáblái vannak elhelyezve.
A 2012-es megemlékezés óta eltelt egy évben a Tátrában 10 ember vesztette életét, azonban nem mindegyiknek van emléktáblája a Szimbolikus temetőben. A temető felügyeletét ellátó kuratórium vezetője elmondta, hogy a Magas-Tátra áldozatainak listája mára csaknem 1200 nevet tartalmaz.
A Szimbolikus temető a TANAP Állami Erdészete (Štátne lesy TANAPu), ezen belül egy öt tagú kuratórium felügyelete alá tartozik. A TANAP dolgozói végzik az utak, járdák, lépcsők, korlátok, kerítések karbantartását, biztosítják a kápolna és a keresztek állagmegóvását, gondoskodnak a temető tisztaságáról, és ők hagyják jóvá a temetőben elhelyezni kívánt új emléktáblákat. Az 1934-ben létesített temetőt a turisták 1940-től látogathatják.

Hirdetés
Hirdetés