Befejezték a Felső turistaút helyreállítását Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/15
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (TANAP) befejezte a helyreállítási munkákat a piros jelzésű Felső turistaút Tarajka és a Rainer-kunyhó közötti szakaszán, az útvonal ismét korlátozás nélkül használható. A felújítás érdekessége, hogy az útvonal legkritikusabb szakaszain, négy helyszínen összesen kb. 200 méter hosszban a Tátrában először ezen az útvonalon használtak gyeptégla rácsot turistaút burkolására. Ez olyan újdonság, melynek felhasználására a Tátrában korábban nem volt példa. „A turistautak felületének kialakítására alkalmas technológiák közül azért választottuk ezt a megoldást, mert ez terheli legkevésbé a természeti környezetet, másrészt ez kellőképpen tartós megoldás lehet” – mondta el Marián Šturcel, a TANAP igazgatóhelyettese.

A most helyreállított útvonal a Magas-Tátra leglátogatottabb útvonalai közé tartozik. Az utat nem csak a felhőszakadások során lehulló esővíz károsítja, de mindenekelőtt a turisták lábának taposása. A legkritikusabb szakaszokon alkalmazott térburkoló azért is fontos, mert így az így akadálymentesített útvonalat könnyebben igénybe vehetik a fogyatékkal élők, valamint a babakocsival érkező kisgyermekes családok is. A múltban is volt már példa arra, hogy megerősítették egyes turistautak nyomvonalát, korábban azonban erre aszfaltot használtak.
A piros jelzésű Felső turistaút érintett szakasza még az augusztusi viharos esőzések idején károsodott súlyosan. A turistaút több szakaszon annyira megrongálódott, hogy nehéz feladat volt utat találni, bár a legszükségesebb tennivalókat már a felhőszakadás után elvégezték, az átfogó helyreállítási munkák azonban október végén kezdődtek.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés