24 méterrel magasabb az Elülső-Szoliszkó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/10/07
Hirdetés
Rejtélyes eset a Magas-Tátrában: az Elülső-Szoliszkó váratlanul 24 méterrel magasabb lett, mint amilyennek eddig gondoltuk. A Csorbai-tónál egészen az 1960-as évekig állt egy hatalmas vaskereszt, amelyet azonban a kommunista rezsim csendben eltávolított. Ennek ötvenedik, valamint a Szoliszkó menedékház újjáépítésének tizedik évfordulóján a menedékház gondnoka, Milan Štefánik úgy gondolta, hogy az évfordulók emlékére keresztet állíttat az Elüslő-Szoliszkó csúcsán. Az engedélyezés során azonban váratlan akadályba ütközött: a csúcs magasságát teljesen váratlanul 24 méterrel magasabban állapították meg az eddig ismert méreténél.

„Megkértem a szükséges engedélyeket, és amikor azt hittem, minden rendben van, váratlan akadállyal szembesültem” – mondta Štefánik. Az Elülső-Szoliszkó, amelynek csúcsára a keresztet fel szerette volna állítani, 2.093,3 méter magas. A gondnok azonban a hivatalban megtudta, hogy a csúcs magassága 2117 méter. Ez állítólag már a legfrissebb térképeken is így szerepel.
Ennek ismeretében az összes engedélyt ismét be kellett szerezni a módosított adatokkal. „Ez lesz az első kereszt valamelyik tátrai csúcson, amelynek felállításához megvan az összes szükséges engedély. A korábbiakat csupán tolerálják, de felállításuk illegális volt” – mondta el a gondnok. A csúcs magasságának növekedése amiatt rejtélyes, mivel napjainkban mindent GPS-el mérnek. Korábban ezeket földi és trigonometrikus mérésekkel állapították meg. Ennek pontossága attól is függött, hogy melyik tengerhez, a Balti- vagy a Földközi-tengerhez viszonyították a magasságot.
Milan Štefaník nagyon örül, hogy sikerült kiviteleznie a tervét, és elkészült a kereszt, amely Štefan Závadský fafaragó alkotása. A vörösfenyőből készült, 3 méter magas, csaknem 2 méter széles, 300 kilogramm súlyú keresztet arra járó szlovák, cseh és lengyel turisták segítségével vitték fel a csúcsra. A keresztet október 5-én, szombaton ünnepélyes keretek között állították fel, majd ezután Jozef Vereščák evangélikus lelkész szentelte fel.

Forrás és fotók: http://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés