Életre kelt tátrai legendák – Hotel Encián Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/26
Hirdetés
Három éven át álmodoztunk róla. Kerestük a lehetőségeket, a forrásokat. Ő egész idő alatt csak némán állt, és csak bámult minket széles, itt-ott betört ablakaival. Kevesen gyanítják, hogy mit rejt ez a legendás épület, amely méltóságteljesen magasodik a Kő-pataki-tó víztükre fölé. A Tátrai Szépítő Egylet (TOS) önkénteseinek köszönhetően ezen az állapotot szeretnénk változtatni. Mert az Encián megérdemli. S vele együtt a Tátra is.
Amikor 2013 júniusában beléptünk a Kő-pataki-tó fölé magasodó egykori Encián szálló romos épületébe, hogy a takarítást megkezdve megpróbáljuk visszaállítani eredeti szépségét, a hulladékhegyektől semmit sem láttunk. Nem láttunk mást, csak leszaggatott falburkolatot, évtizedeken keresztül használt, széttaposott szőnyeget, vizespalackokat, melyekből évekkel ezelőtt bizonnyal ivott valaki.

Ami elsőként szembetűnő volt, hogy a legendás épületben, amely egykor a felvonó alsó szakaszának végállomásként, egyúttal a Kő-pataki-tótól a Lomnici-csúcsra vezető felvonó alsó állomásaként funkcionált, hatalmas rendetlenség uralkodik.
Az épületet Dušan Jurkovič tervezte, a tervek az építkezés során többször módosultak, amíg végül elnyerték mai formájukat. Az épületet fokozatosan kiegészítették a felvonók megfelelő működéshez szükséges épületrészekkel, emellett étterem és szálloda is helyet kapott itt. Az idő azonban könyörtelen volt az Enciánnal. Amikor az 1970-es években megépült a Tátralomnictól a Kő-pataki-tóig közlekedő új felvonó, a mellé épített új épület fokozatosan háttérbe szorította az Enciánt.
Ezt szeretnék most az önkéntesek megváltoztatni. A lehető leginkább szeretnék visszaállítani az épület eredeti formáját, szeretnék életre kelteni azt. Ennek érdekében a Tátrai Szépítő Egylet már meg is tette az első lépést, hiszen adóbevételük 2%-át ajánlották fel erre a célra. Ennek az összegnek köszönhetően végre lehetőség nyílt a munkák megkezdésére. Az önkéntesek nem szeretnének nagy felhajtást, kezdetektől fogva szerényen végzik önként vállalt feladataikat, tekintettel arra, hogy ez az épület igazán megérdemli a törődést. Mindent megtettek azért, hogy a 2013 nyarán az egykori Enciánban látogatók azt mondhatták, érdemes volt.
Az eredmény és az adatok őket igazolták. Az augusztus 10-én megnyitott Encián Galériát a nyári szezonban naponta kb. 150 látogató kereste fel. Az Encián Galéria első kiállításával a Magyarországi Kárpátegyesület 140 évvel ezelőtt történt megalapítására emlékeztek a szervezők, szeptember közepén pedig a Szépítő Egylet egyik tagja, Valerián Šatánek „Nosztalgikus síelés a Magas-Tátrában” című fotókiállítása látható a galéria falai között. Ezzel egyidejűleg kiállítás nyílt a közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt szenvedélyes hegymászó és hegyimentő, Peter Šperka életéről és tevékenységéről. Ezek a kiállítások október végéig tekinthetők meg.
A Galéria látogatottsága összhangban van a Kő-pataki-tóhoz érkező turisták számával. „A nyári szezonban naponta átlagosan 100-150 ember kereste fel a galériát” – mondta el Patrik Kolesár, a Tátrai Szépítő Egylet vezetője. Jelenleg, a nyári főszezon befejeződése után a forgalom lényegesen kisebb, mint volt augusztusban. A látogatók felmehetnek a jelenleg kilátóteraszként használható 29 méter magas toronyba is, amelyben egykor a felvonó feszítőkötelei voltak elhelyezve. Ehhez azonban előbb le kell küzdeniük 9 emeletnyi lépcsőt. „A kilátóteraszt hétvégenként kb. 100, hétköznap 10-15 személy látogatja” – tette hozzá Kolesár. Az Egylet önkéntesei a közeljövőben tagjaik számára használható szálláshelyek kialakítását, valamint új fűtési rendszer kiépítését tervezik. A következő évi tervekben viszont egy, a tátrai felvonók történelmét bemutató mini múzeumot is szeretnének kialakítani az ismét éltre keltett épületben. Patrik Kolesár tervei szerint ezt a mini múzeumot az egykori nagykabinos felvonó egyik kabinjában rendeznék be.

Hirdetés
Hirdetés