A jégkorszakból származó lény él a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/10
Hirdetés
A Furkota-völgy turistaúttól távoli, elzárt tavában, a Felső-Furkota-tóban él egy valódi jégkorszaki reliktum, az utolsó jégkorszakból származó arktikus tócsarák (Branchinecta paludosa). Valódi unikuma a Tátrának ez a maradványfaj, amely sehol máshol nem található meg Szlovákiában, legközelebb csak a Tátrától több ezer kilométerre, Skandináviában, Szibériában és Grönlandon fordul elő. „Ez egy valódi kuriózum. Az állatoknak minden ilyen elszigetelt és ritka előfordulása természeti szempontból nagyon érdekes” – mondta Vlado Toporcer természettudós. Az arktikus tócsarák a garnélarák távoli rokona, fizikai felépítése emlékezet a rokonságra, mérete azonban csak 1,2 és 1,5 cm között van. Ezek a lények a Furkota-völgy egyetlen tavában élnek, annak ellenére, hogy a tó télen teljesen befagy. Az arktikus tócsarák csak 4-6 hónapig él, aztán a teljes populáció elpusztul.

Elpusztulásuk előtt azonban – még az ősz folyamán – lerakják tojásaikat a tó iszapjában, a vízzel borított sárban. Ezek jól viselik a téli fagyokat, és csak egy kis részük pusztul el a tél folyamán. Ellenállnak a kemény télnek, majd a tojásokból tavasszal kikelnek az új egyedek. Ezeket az állatokat 1934-ben fedezték fel a Magas-Tátrában. Egy köbméter vízben mintegy 60 darab ilyen állat él. Egyszer megfigyelték őket a Tátra lengyel oldalának egyik tavában (A Gąsineica-völgyben található Iker-tavakban) is, de ott valószínűleg már kihaltak, mivel 1968, a pisztrángok újratelepítése óta nem észleltek újabb példányokat.
Az arktikus tócsarák a tó felszínén, a hátán úszva keresi táplálékát. Lábának rezgésével biztosítja az oxigéndús víz áramlását testfelülete körül, mellyel felfogja az oldott oxigént. Életben maradásához agyagos és humuszos részecskék nélküli tiszta vízre van szüksége, amelyek eltömíthetik a légutakat, ezáltal pedig elpusztíthatják ezeket a parányi állatkákat.

Forrás és fotó: http://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés